fbpixel

5 schrijftips van Kurt Vonnegut

Kurt Vonnegut zegt je niets? Misschien helpt dit je: een Amerikaanse schrijver en kunstschilder. Hij gaf vaker advies aan schrijvers, waaronder tips, die ook zeker op levensverhaalschrijvers van toepassing zijn. Ik heb er een aantal ‘om’ geschreven zodat je ziet hoe ze voor levensechte verhalen kunnen gelden.

Wat áltijd overeind blijft staan, voor iedere levensverhaalschrijver, is dat je plezier in het schrijven mag houden. Daarom een passende quote van zijn hand voordat we naar de tips gaan.

And I urge you to please notice when you are happy, and exclaim or murmur or think at some point, ‘If this isn’t nice, I don’t know what is.’

Kurt Vonnegut
5 schrijftips van Kurt Vonnegut kurt vonnegut

tip 1. Verspil geen tijd

Gebruik de tijd van een lezer op zo’n manier dat die niet het gevoel heeft dat de tijd verspild is. Je lezer wil vermaakt worden. Dat betekent dat die iets in jouw verhaal herkent, erom kan lachen of er bijvoorbeeld iets van leert.

tip 2. Laat je lezer mee op reis gaan

Geef de lezer minstens (in levensechte verhalen ben je dat zelf) één personage waar hij of zij mee op reis kan. Elk personage in je boek moet iets willen, al is het maar een glas water. Wat wil jij?

tip 3. De pagina omslaan

Elke zin moet één van twee dingen doen – het laat jou meer en meer zien, óf de ontwikkelingen in je verhaal. Zo zorg je dat je lezer de pagina om zal gaan slaan. Het klinkt misschien gek, maar dat is de opdracht aan jou als schrijver van je boek.

tip 4. Laat zien van waar je gekomen bent

Het maakt niet uit hoe lief en onschuldig je bent, juist dat je dingen overkomen zijn, zorgt ervoor dat de lezer kan zien hoe het zover gekomen is, en waarom jij dat ene wil (zie punt 3).

tip 5. Zet je verhaal niet voortijdig op de tocht

Schrijf om slechts één persoon te plezieren: jezelf. En ja, in de vorige punten kwam de lezer telkens aan bod, maar zodra je het raam openzet en de wereld laat meekijken, staat je verhaal op de tocht. De eerste rauwe versie is voor jou, en voor jou alleen (en misschien voor een schrijfcoach of meelezers die je 100% vertrouwt).

Daarna komen de herziene versies die voor de kleine kring zijn of misschien zelfs voor de wereld.

Misschien vind je dit ook interessant:

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht, kan dat? Jazeker! Vandaag is het Internationale Vrouwendag en speciaal daarvoor zet ik deze drie vrouwelijke schrijvers in het licht. Wat ze delen is dat hun boeken grote veranderingen teweeg brengen. Laat het de inspiratie zijn...

Brenda van Es hielp al honderden mensen bij het schrijven van hun autobiografische boek. Ze volgde de Academie voor Communicatie in Amsterdam en maakte carrière bij beursgenoteerde bedrijven en goededoelenorganisaties. In 2013 richtte ze ‘100 jaar na vandaag’ op en vertrok samen met haar man naar Spanje om daar het hele jaar door schrijfcursussen te geven onder de naam ‘Ik & Mijn verhaal’.

Een jaar later ontwikkelde ze de ©ES methodiek – Eerst Structuur – speciaal voor levensverhaalschrijvers. Het resultaat is verbluffend: levensechte verhalen komen helder en krachtig op papier, óók zonder schrijfervaring.

In 2017 verscheen van haar hand het boek ‘Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven’. Het werd lovend ontvangen door Schrijven Magazine.

Je bestelt het boek hier.

×

Bel of App ons gerust

×