fbpixel

Een boeklancering om nooit te vergeten, 6 tips

Het is zover: je boek is af en je wilt het vieren met een boeklancering!

Een boeklancering om nooit te vergeten, 6 tips boeklancering

Oh yes, je gaat je boek vieren

Je wilt een boeklancering organiseren want je boek is zo goed als af? Fantastisch! Wij zijn nu al trots dat je straks in the spotlight staat met het geboren boek. Hoera!

Boeklancering op rolletjes

Een boeklancering heb je waarschijnlijk niet eerder georganiseerd. Toen ik mijn eerste boek lanceerde Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven was ook voor mij alles nieuw. Ik vond het zo spannend allemaal. Daarom maak ik het graag makkelijker voor je!

Tig dingen om te regelen

Net als jij moest ik een locatie kiezen terwijl ik nog met de eindredacteur en daarna de vormgever in de weer was. Hoeveel koffietjes ik nodig had, wilde de cateraar weten? Joh, ik wist nog niet eens hoeveel mensen er zouden komen, mailde ik terug. Ik werkte aan een speech en aan een presentatie want ik had een doel met die dag. Dat boek de wereld in! Groots en meeslepend het liefst.

Ondertussen was er nog veel te doen voordat het een boek was. Dat het geheel een kaft errond had. Bloed, zweet en tranen. Ja, ook die laatste. De tijd ging die weken veel sneller dan mij lief was.

Versie 5 van de vormgeefster zat in mijn inbox. Maar er moest nog een uitnodiging de deur uit, en het liefst niet een paar weken voor de datum. Datum? Help een datum. Wanneer? Naar wie stuur je eigenlijk de uitnodiging? Stel je voor dat iedereen komt? Komt iedereen dan? Nee natuurlijk niet, Brenda, come on, zei ik dan tegen mezelf.

En media. Het was wel de bedoeling dat er journalisten aanwezig zouden zijn die dag.

Tig dingen te regelen dus voordat de boeklancering er was. Het begon op mijn zenuwen te werken dit feestje. En het boek hijgde in mijn nek.

Een boeklancering om nooit te vergeten, 6 tips boeklancering

Het eerste exemplaar overhandigde ik aan de hoofdredacteur van Schrijven Magazine.

Laten organiseren?

Gelukkig kon ik destijds rekenen op Positieve Bemoeial Sonja. Wat was het fijn dat ze er was en dat door haar alles op rolletjes liep. Kon ik me weer 100% op de afronding van mijn boek richten. Daar ging het tenslotte om.

Niet iedereen heeft die luxe. Er komt behoorlijk wat op je af, vandaar deze blog. Wil je dat straks op jouw lancering alles soepel verloopt, dan is het handig te weten waar je rekening mee moet houden. Ik geef je 6 tips.

Komen ze! 6 tips voor jouw boeklancering ♥

Voordat we beginnen! Heb je al bedacht aan wie je je eerste exemplaar wilt overhandigen? Bel of mail die persoon gelijk even met de vraag, en als je dat al weet, de datum! Kun je dat in elk geval niet meer vergeten ♥

Hoe schrijf ik mijn levensverhaal - 5 schrijftips

1. Wat is het doel van je boeklancering?

Laten we bij het begin beginnen. Waarom wil je je boek vieren? Natuurlijk, je hebt hard gewerkt en nu het er is, is een boeklancering een mooie pluim. Je boek verdient een feest.

Intiem samenzijn?

Het kan zijn dat je het belangrijk vindt dat je familie samen is zodat je het aan iedereen tegelijkertijd kunt overhandigen, in intieme kring. Een liefdevol samenzijn, een kleine groep. Prachtig voor een levensverhaal dat je door wilt geven aan het gezin of de familie. Zoiets kan zelfs thuis.

Of veel lezers bereiken?

Maar misschien wil je je boek de wereld inschieten, het grote publiek bereiken. Dan wordt de vraag wát wil je met boek nog belangrijker. Het komt nu eenmaal niet zomaar bij de lezers terecht. Daar moet je (ontzettend) veel voor doen. Je lancering is de eerste keer dat de buitenwereld kennismaakt met je boek. Zorg daarom dat je het goed doet.

Tips (voor mensen die publiceren voor het grote publiek)

  • Hoe meer mensen op je boeklancering, hoe beter. Al die mensen horen je verhaal, je speech en de achterliggende reden van het boek. Grote kans dat ze zich verbinden met je verhaal en je boek die dag kopen.
  • Zorg voor promotiemateriaal dat mensen mee kunnen nemen. Want deze mensen zijn stuk voor stuk ambassadeurs van jouw boek.
  • Wil je écht een supergroot bereik realiseren? Samen lanceren kan natuurlijk ook. Zoals tijdens het jaarlijkse boeklanceringsevent LEVENSECHT van 100 Jaar Na Vandaag. Dat is zelfs superslim, want je presenteert niet alleen je boek aan jouw gasten, maar óók aan die van andere schrijvers die die dag lanceren. Zoiets als een verdubbelaar. Meer ambassadeurs, meer boekverkopen! Bovendien wordt de organisatie je uit handen genomen en kun jij je focussen op het afronden van je boek.

(wil je hier meer over weten, mail naar info@100jaarnavandaag.com)

Een boeklancering om nooit te vergeten, 6 tips boeklancering Een boeklancering om nooit te vergeten, 6 tips boeklancering Een boeklancering om nooit te vergeten, 6 tips boeklancering Boeklancering Levensverhalen schrijven

2. Gasten op jouw boeklancering

Weet je al met wie jij dit moment wilt vieren? Mag iedereen komen? Is het alleen voor de familie of ook voor een ander select gezelschap? Als iedereen welkom is op je boeklancering, bedenk dan wat dat betekent voor je portemonnee. En voor de grote van de locatie.

Tips

  • Nodig de gasten uit en vraag of ze aanwezig zullen zijn. Zo weet je op hoeveel mensen je ongeveer kunt rekenen.
  • Maak van tevoren een kostenberekening van de boeklancering om financiële verrassingen te voorkomen. Stel dat een kop koffie 2,50 euro kost en er 200 mensen komen die elk twee kopjes nemen, dan ben je al 500 euro verder. Daar komt de zaalhuur, de techniek, een taartje, de borrel, een hapje, enz. nog bij.
  • Bedenk of je gasten met het openbaar vervoer komen of met de auto. Houd daar rekening mee bij het kiezen van je locatie.
  • Zijn er mensen die je graag op de eerste rij hebt zitten? Ouders, een speciale gast? Mensen die slecht ter been zijn? Houd plekken voor ze vrij op de dag zelf.
  • Niet iedereen die zegt te komen, komt.

3. Locatie voor je boeklancering

Misschien kies je voor je boeklancering een locatie waar jij iets mee hebt. Tennis je veel, en is er een clubhuis waar jij veel tijd doorbrengt en je boek wilt lanceren? Leuk! Een café waar je drie dagen in de week hebt geschreven en nu wilt gaan lanceren? Fantastisch.

Kies wat je wilt en waar je je goed bij voelt.

Weet dat een feestje thuis of in een dorpshuis een andere boeklancering is, dan bijvoorbeeld op landgoed Olmenhorst of in een Amsterdams grachtenpand zoals SPOT. Kies waar je je goed bij voelt en vooral: wat bij je past.

Ik houd er bijvoorbeeld van om voor dit soort momenten écht uit te pakken. Groots en meeslepend lanceren, zodat het een dag wordt om nooit te vergeten. Laat het dat ook voor jou worden.

Tips

  • Lastig om een keuze te maken? Bezoek meerdere locaties om een goed idee te krijgen wat je fijn en prettig vindt. Welke voelt goed? Hoe word je er ontvangen? Straks ontvang je er jouw gasten, dus het is wel zo prettig als het een plek is waar zij zich welkom zullen voelen.
  • Kan er na de boeklancering geborreld worden? Als jij de boeken staat de signeren (whoop, whoop), is het prettig dat je gasten een drankje en hapje hebben, terwijl ze in de rij staan.
  • Extra: maak een uitnodigingsvideo zodra de locatie en datum bekend zijn. Dat brengt je gasten alvast in de sfeer van de boeklancering.

Tip: uitnodigingsvideo. Wij maken voor ons jaarlijkse boeklanceringsevent LEVENSECHT altijd een video. Gasten komen daardoor al een beetje in de sfeer. Bekijk onze video hier.
Maak een uitnodigingsvideo

Maak een uitnodigingsvideo voor je gasten.

4. Kleding voor je boeklancering

Steek jezelf in het nieuw. Ja! Waarom ook niet. Je boeklancering vraagt erom om te stralen.  Nieuwe kleding, die onbeschreven jurk of toffe blouse die nog geen geschiedenis heeft met jou. En dat komt op zo’n dag goed uit want het is het begin van de rest van je leven.

Je bent vanaf die dag auteur van je boek. Auteur!

Je leven in boek, alinea’s vol, complete hoofdstukken met een kaft errond. Dat geeft een wauw-gevoel waar een wauw-outfit bij past. Vastpakken kun je jouw verhaal vanaf die dag. Je kunt het zelfs ‘geven’. Hoe bijzonder is dat.

Tips

  • Wil je jezelf in het nieuw steken voor de boeklancering? Wacht dan niet op het laatste moment met het kopen van je kleding.
  • Maak er een bijvoorbeeld een shopdag van met iemand die betrokken is bij het schrijven van je boek.
  • Mocht je andere mensen op het podium hebben staan, een presentatrice bijvoorbeeld, stem dan je kleding met elkaar af.
  • Extra tof: als je kleding bij de cover past!
Een boeklancering om nooit te vergeten, 6 tips boeklancering

Hentje Metz met haar boek Gehavend.

Foto’s: Yvonne Verhulsdonk Fotografie

Een boeklancering om nooit te vergeten, 6 tips boeklancering

In maart 2019 bracht ik Hentje en Ria naar het podium van het boeklanceringsevent LEVENSECHT van 100jaarnavandaag.nl

5. Hulptroepen op de boeklancering

Lieve schrijvers, dit is misschien een lastige, maar maak van je boeklancering een feestdag, geen stressdag. Schakel ruim van tevoren hulp in voor jouw feestje.

Want?

Er gebeurt veel op zo’n dag. De mensen die er zijn, zijn er allemaal voor jou. Maar jij kunt niet én de boel aan elkaar praten, én jezelf interviewen, én de twintig bossen in vazen zetten, én je boeken in vol ornaat signeren én je lieve tante van zeventig naar het toilet brengen. O ja, en een gezellig praatje maken.

Niet doen. Echt niet.

Een boeklancering om nooit te vergeten, 6 tips boeklancering

Hoe krijg je straks al die bloemen mee naar huis? 🙂

Je viert je boek. Dat betekent dat jij in de spotlight staat (even wennen misschien) en boeken signeert. Dat is je taak die dag. En heel hard stralen en genieten natuurlijk ♥

Een boeklancering om nooit te vergeten, 6 tips boeklancering

Desiree signeert haar boek

 

Tips

Vraag iemand die zorgt voor

  • de foto’s (en video’s)
  • de praktische zaken (zoals die vaas en de vraag van je tante)
  • het aan elkaar praten van de middag of avond, iemand die jou wellicht ook kan interviewen
  • het afrekenen van je boeken (Jij verkoopt niet, je signeert weet je nog? Niet vergeten!)
  • evt. muziek en / geluid (microfoon bijvoorbeeld)

6. Lijstjes!

Werk met lijstjes. Lijstjes, lijstjes, lijstjes. Bijvoorbeeld een lijstje ‘mee te nemen naar de boeklancering’:

  • je speech of presentatie
  • pen om mee te signeren
  • je boeken
  • vazen (voor de bloemen) en tassen (voor de cadeautjes)
  • een kei van een glimlach
  • opgeladen telefoon plus oplader
  • een bedankje (wil je je gasten iets meegeven, behalve het boek, kijk eens op igo-post.nl)
  • enz.

Stem je lijstjes (en eventueel draaiboek van de dag) af met je hulptroepen, vooral als je iets bijzonders gaat doen.

Een boeklancering om nooit te vergeten, 6 tips boeklancering

Op naar jóuw geweldige boeklancering!

Misschien vind je dit ook interessant:

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht, kan dat? Jazeker! Vandaag is het Internationale Vrouwendag en speciaal daarvoor zet ik deze drie vrouwelijke schrijvers in het licht. Wat ze delen is dat hun boeken grote veranderingen teweeg brengen. Laat het de inspiratie zijn...

Brenda van Es hielp al honderden mensen bij het schrijven van hun autobiografische boek. Ze volgde de Academie voor Communicatie in Amsterdam en maakte carrière bij beursgenoteerde bedrijven en goededoelenorganisaties. In 2013 richtte ze ‘100 jaar na vandaag’ op en vertrok samen met haar man naar Spanje om daar het hele jaar door schrijfcursussen te geven onder de naam ‘Ik & Mijn verhaal’.

Een jaar later ontwikkelde ze de ©ES methodiek – Eerst Structuur – speciaal voor levensverhaalschrijvers. Het resultaat is verbluffend: levensechte verhalen komen helder en krachtig op papier, óók zonder schrijfervaring.

In 2017 verscheen van haar hand het boek ‘Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven’. Het werd lovend ontvangen door Schrijven Magazine.

Je bestelt het boek hier.

×

Bel of App ons gerust

×