fbpixel

Brenda van Es

Brenda van Es

Brenda van Es hielp al honderden mensen bij het schrijven van hun autobiografische boek. Ze volgde de Academie voor Communicatie in Amsterdam en maakte carrière bij beursgenoteerde bedrijven en goededoelenorganisaties. In 2013 richtte ze ‘100 jaar na vandaag’ op en vertrok samen met haar man naar Spanje om daar het hele jaar door schrijfcursussen te geven onder de naam ‘Ik & Mijn verhaal’.

 

Schrijfweken in Spanje

Een jaar later ontwikkelde ze de ©ES methodiek – Eerst Structuur – speciaal voor levensverhaalschrijvers. Het resultaat is verbluffend: levensechte verhalen komen helder en krachtig op papier, óók zonder schrijfervaring. Inmiddels vinden de schrijfweken in Spanje zo’n 12 keer per jaar plaats in Ronda, Granada en aan de kust. Per jaar ontvangt Brenda circa 70 mensen in ‘haar’ prachtige Andalusië.

 

Boek: Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven

In 2017 verscheen van haar hand het boek ‘Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven’. Het werd lovend ontvangen door Schrijven Magazine en stond dat jaar direct in de top 5 leukste schrijfboeken. Je bestelt het boek hier.

Schrijven Magazine: ‘Van Es heeft de gouden sleutel.’  VERZiN: ‘De eerste hulp bij levensverhalen schrijven.’

 

Boek: In Spanje schijnt altijd de zon

Een jaar later schreef ze haar tweede boek met haar levensechte verhaal over het vertrek naar Spanje. Brenda: ‘Een levensverhaal van een ander vastleggen, is iets heel anders dan je eigen verhaal kneden tot een boek. Daarom wilde ik per se dit boek schrijven. Er waren episodes die mij opnieuw raakten, maar nu zag ik het geheel. Dat geeft een potje zelfinzicht van heb ik jou daar! En dat niet alleen. Het relativeert als een dolle. Dat gun ik iedere autobiografische schrijver.’ Je bestelt het boek hier.

ESpanje Magazine: ‘een heerlijke Spanje-avontuur’, Op reis in Spanje: ‘in één ruk uitgelezen’. Ook talloze blogs schreven erover.

Over Brenda brenda van es

Beter leren schrijven? 9 schrijftips voor je autobiografie

Als levensverhaalschrijver wil je beter leren schrijven. En het liefst zo dat je lezer in jouw boek duikt en het niet kan wegleggen. Waar moet je op letten? Wat zorgt voor spanning en hoe zorg je de lezer vanaf de eerste zin geboeid is?

Wat is het moeilijkste aan het schrijven van een boek?

‘Dat je volhoudt, doorgaat, moed hebt en kunt afzien.’ Ik merk mijn stelligheid als ik haar vraag beantwoord. Misschien komt het omdat [lees verder]…

9 schrijftips van journalisten om je levensverhaal te schrijven

Moeite om je levensverhaal te schrijven? Kijk af bij journalisten. Want hun aanpak zorgt ervoor dat je boek er komt. Lees hier 9 schrijftips.

10 fouten die je niet wilt maken bij het schrijven van je levensverhaal

Je verhaal helder en authentiek op papier zetten, is een kunst. Deze 10 vergissingen voorkom je beter bij het schrijven van je boek.

5 schrijftips van Kurt Vonnegut

Kurt Vonnegut gaf vaker advies aan schrijvers, waaronder deze tips. Óók voor levensverhaalschrijvers van superhandig!

Muziek voor schrijvers: 11 songs die je sowieso gaan inspireren!

Muziek voor schrijvers, óver schrijven. Ik heb er 11 op een rij gezet voor je. Met videoclips!

Opleidingsbudget inzetten voor een schrijfcursus of schrijfweek?

Zo’n 40% gebruikt het opleidingsbudget niet. Maar ook schrijfcursussen worden er uit betaald. Pak je kans!

Een boeklancering om nooit te vergeten, 6 tips

Niet eerder een boeklancering georganiseerd? En je boek is af? Om ervoor te zorgen dat op jouw feest alles soepel verloopt, deze 5 superpraktische tips voor jouw boeklancering! 

3 schrijftechnieken om te schrijven als een schrijver

Schrijftechnieken om te schrijven als een schrijver, welke heb je nodig?   Wie zich een beetje verdiept in technieken van het schrijven, belandt al snel in allerlei magazines, schrijfboeken en workshops. Daar valt veel te winnen voor je schrijverij. Hoe meer je...

Schrijven met zintuigen (7 geweldige schrijftips)

Schrijven met zintuigen is geen sinecure. Op een dag struikelde ik zowat over het boek De taal van smaak, hoe je woorden vindt voor wat je ruikt en proeft. Ik wist genoeg en rekende gelijk het enige exemplaar in de winkel af.

Zo doe je dat, je autobiografie schrijven, of levensverhaal (2)

[vervolg] Je autobiografie schrijven, of je levensverhaal, hoe doe je dat eigenlijk? Deel 2! Wees realistisch 'Zoals Van Dis, zo zou ik wel willen schrijven'. Als je op vioolles gaat, verwacht je dan dat je binnen afzienbare tijd naast de wereldberoemde violist Joshua...

Zo doe je dat, je autobiografie schrijven, of levensverhaal (1)

Je zou wel een boek kunnen schrijven over wat je allemaal hebt meegemaakt. Maar je autobiografie schrijven, je levensverhaal, hoe doe je dat eigenlijk?

×

Bel of App ons gerust

× App ons