fbpixel

Waarom Soul Writing essentieel is voor elke schrijver: 5 onmisbare redenen op een rij

Waarom Soul Writing essentieel is voor elke schrijver: 5 onmisbare redenen op een rij

Als je denkt dat je als schrijver zonder Soul Writing kunt, dan zit je er faliekant naast. Geen zweverigheid hier, aardser dan Soul Writing wordt het niet. Ik heb het over het werk dat schuilgaat achter het schrijven van een autobiografisch boek. Het soort schrijven dat diep in je ziel doordringt. Hieronder lees je vijf onbetwistbare redenen waarom Soul Writing niet slechts een keuze is, maar een absolute noodzaak voor iedereen die zijn verhaal met bezieling wil vertellen.

1. Soul Writing geeft diepgang aan jouw verhaal

Stel je voor dat je in een ondiepe vijver staat en met je voeten spettert. Het water raakt amper je enkels. Dat is wat er gebeurt wanneer je schrijft zonder je ziel erin te leggen. Je verhaal blijft aan de oppervlakte drijven. Maar met Soul Writing duik je de diepte van de oceaan in. Je doorgrondt de allerlei lagen van emoties, gedachten en betekenissen. Hier komt jouw verhaal tot leven. Soul Writing voegt een rijke, tastbare diepgang toe aan je werk, waardoor het een resonantie krijgt met je lezers op een manier die anders simpelweg onmogelijk is.

2. Soul Writing houd je gefocust op het waarom 

Waarom schrijf je eigenlijk? Voor roem? Voor geld? Als dat jouw enige drijfveren zijn, loop je het risico snel uitgeput te raken. Echter, wanneer je vanuit je ziel schrijft, herinnert Soul Writing je continu aan het diepere ‘waarom’. Het brengt je terug naar de kern van je verhaal en herinnert je telkens weer aan de reden waarom je überhaupt begon met schrijven. Dat helpt je voorbij obstakels te gaan en geeft je de kracht om door te zetten, zelfs als het schrijfproces een zware kluif lijkt.

Waarom Soul Writing essentieel is voor elke schrijver: 5 onmisbare redenen op een rij soul writing

3. Ontsnappen aan het oordeel van anderen? Waarom zou je?

Je kunt je best doen om je aan te passen aan wat jij denkt dat anderen willen lezen. Maar laten we eerlijk zijn: mensen zullen altijd hun oordeel vellen. Dus waarom zou je jouw ziel opofferen om te voldoen aan andermans verwachtingen? Met Soul Writing negeer je het oordeel van anderen en omarm je juist je eigenheid.

Waarom Soul Writing essentieel is voor elke schrijver: 5 onmisbare redenen op een rij soul writing

4. Soul Writing geeft je superkracht

Soul Writing brengt jou superkracht, ik merk dat telkens weer als een Soul Writing heeft plaatsgevonden. Het stelt je in staat naar je hart te luisteren wanneer je vastloopt, twijfelt of bijna op wilt geven. Het is als het aandoen van het licht in een donkere kamer, waardoor alles plotseling helder wordt. Dan gaat schrijven bijna als vanzelf.

Waarom Soul Writing essentieel is voor elke schrijver: 5 onmisbare redenen op een rij soul writing

5. Waarom zou je schrijven zonder Soul Writing?

Laten we oprecht zijn. Je bent geen schrijver geworden omdat het gemakkelijk is. Je koos hiervoor omdat je een verhaal hebt dat verteld moet worden. Iets wat diep van binnen komt. Als je dit niet met hart en ziel doet, waarom zou je dan eigenlijk schrijven?

Soul Writing is geen extraatje. Het is cruciaal. Het is het geheime ingrediënt dat jouw werk van gewoon naar uitzonderlijk tilt. Dus omarm die zielsverbinding in je schrijven. Wees authentiek, wees dapper en laat de wereld zien wie je werkelijk bent. Want eerlijk gezegd, waarom zou je anders überhaupt schrijven?

Betekenis van het woord ziel

Lang had ik zelf moeite met het woord ziel, want wat betekende dat woord eigenlijk? Het leek wel of iedereen die iets wilde zeggen over het leven uit dezelfde grabbelton het woord ziel toverde. Maar toen ik tien jaar geleden begon met geleide meditaties kreeg ik steeds meer gevoel ermee. Alles is er al, zeg ik vaak, of, de antwoorden zijn er al áls je maar naar binnen durft te gaan. Naar je ziel.

Ziel gaat over je bewustzijn, identiteit, emoties, verlangens, spirituele groei en een dieper begrip van jezelf en de wereld om je heen. Tijdens het schrijven van je boek kom je vaak het tegenovergestelde tegen. Je twijfelt, verliest verbinding met je verlangens, raakt beïnvloed door mensen om je heen. Soul Writing is een prachtige manier om bij jezelf te komen en antwoorden op te duiken die naar de bodem gezonken lijken te zijn. Daarom is een boek schrijven ook zoveel meer dan een boek schrijven alleen. Het is alles wat jij leeft en méér dan dat.

 

Schrijf je hier gratis in voor Soul Writing

Misschien vind je dit ook interessant:

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht, kan dat? Jazeker! Vandaag is het Internationale Vrouwendag en speciaal daarvoor zet ik deze drie vrouwelijke schrijvers in het licht. Wat ze delen is dat hun boeken grote veranderingen teweeg brengen. Laat het de inspiratie zijn...

Beter leren schrijven? 9 schrijftips voor je autobiografie

Beter leren schrijven? 9 schrijftips voor je autobiografie

Als levensverhaalschrijver wil je beter leren schrijven. En het liefst zo dat je lezer in jouw boek duikt en het niet kan wegleggen. Waar moet je op letten? Wat zorgt voor spanning en hoe zorg je de lezer vanaf de eerste zin geboeid is?

Brenda van Es hielp al honderden mensen bij het schrijven van hun autobiografische boek. Ze volgde de Academie voor Communicatie in Amsterdam en maakte carrière bij beursgenoteerde bedrijven en goededoelenorganisaties. In 2013 richtte ze ‘100 jaar na vandaag’ op en vertrok samen met haar man naar Spanje om daar het hele jaar door schrijfcursussen te geven onder de naam ‘Ik & Mijn verhaal’.

Een jaar later ontwikkelde ze de ©ES methodiek – Eerst Structuur – speciaal voor levensverhaalschrijvers. Het resultaat is verbluffend: levensechte verhalen komen helder en krachtig op papier, óók zonder schrijfervaring.

In 2017 verscheen van haar hand het boek ‘Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven’. Het werd lovend ontvangen door Schrijven Magazine.

Je bestelt het boek hier.

×

Bel of App ons gerust

×