fbpixel

Podcasts over schrijven of podcasts voor schrijvers (jij kiest)

Podcasts over schrijven, bestaan die? Jazeker! Het aantal podcasts groeit en groeit. Dat is mooi want er wordt veel kennis gedeeld op deze manier, maar het nadeel is dat je als beginneling door de bomen het bos niet meer ziet.

Podcasts voor schrijvers op een rij

Podcast die voor schrijvers interessant zijn heb ik daarom hieronder op rij gezet. Ik zeg er direct bij dat ook getipt ben door velen, door de vraag die ik stelde op Instagram. Heb jij nog een podcast die hier niet mag ontbreken, laat het weten, dan zet ik het er met liefde bij. 

Een warm bad in de wereld van podcasts

Een lijst om jou te verwelkomen en je te laten landen in een bad van podcasts die superwaardevol zijn. Door de inhoud, door de fantastische verhaallijn, of door een unieke vertelling zoals je die niet snel elders vindt. Geniet ervan!

PODCASTS OVER SCHRIJVEN

> podcast Verse Inkt – je boek schrijven

Al jaren wilde ik zélf een podcast over schrijven en in de zomer van 2022 begon ik dan eindelijk met de podcast VERSE INKT. Je boek schrijven doe je niet zomaar één-twee-drie. En al helemaal niet als het een autobiografisch verhaal is. Maar áls het er eenmaal is, is de verse inkt je mooiste beloning!

Podcasts over schrijven of podcasts voor schrijvers (jij kiest) podcasts over schrijven
podcast verse inkt – je boek schrijven

Waarom in de lijst? Omdat het mijn eigen podcast is 🙂 Omdat de media (oa. de Gelderlander) er aandacht aan besteedde. Omdat we in deze podcast verder gaan dan het boek schrijven allen. In VERSE INKT spreek ik over boeken, schrijven, boeken schrijven én persoonlijke ontwikkeling. Zo ben ik bijvoorbeeld in gesprek met Janneke Siebelink over haar debuut, spreek ik met experts over familieopstellingen en human design én geef ik je de fijnste tips om je boek nu echt te gaan schrijven. Tof als je komt luisteren!

Naar de podcast

> From Reedsy 

Podcasts over schrijven of podcasts voor schrijvers (jij kiest) podcasts over schrijven
Podcast over je boek schrijven

Over schrijven, helaas wel in het Engels. “This is Bestseller, a podcast for aspiring authors, demystifying the process of writing and self-publishing a book, one chapter at a time.”

Waarom in de lijst? Podcasts over schrijven zijn altijd welkom! Vooral als ze zo stap voor stap gaan als deze.

Naar de podcast

> De Bezige Bij 

De redacteuren van de uitgeverij gaan in gesprek met de schrijvers met wie ze zo nauw samenwerken. Dat geeft een intieme inkijk! De schrijver mag de locatie kiezen, waar het gesprek live wordt opgenomen. Een podcast over literatuur, inspiratie, het schrijfproces en alles wat daarbij komt kijken.

Waarom in de lijst? Omdat je door de interviews met auteurs niet enkel over het schrijfvak leert, maar ook over de onderwerpen waaróver wordt geschreven. Van pelgrimstocht tot aan muziek. Van Tommy Wieringa tot columnist.

Naar de podcast

VERHALENDE PODCASTS

Podcasts waarin een verhaal verteld wordt zijn wat mij betreft net zo waardevol. Waarom wil je verder luisteren, hoe houden ze je gekluisterd aan je oordopjes? Daarom hieronder een aantal podcasts waarin levensechte verhalen de hoofdrol spelen. Schrijf je zelf je levensechte verhaal, let op de opbouw van de podcasts. Daar kun je als schrijver veel van leren!

> De dood van Robbert

Het is woensdagavond 19 februari, 20:16 uur, als de verwarde Robert Dönnges uit Wageningen op zijn Facebook-pagina schrijft: ‘Help, bel 112’. Een uur later is hij dood. Wat is daar gebeurd? Wie was deze jongen? Hoe kan het dat hij overlijdt in een zorginstelling, een plek waar hij veilig zou moeten zijn?

Waarom in de lijst? Levensechte verhalen boeien. Maar soms doen ze ook ongelooflijk veel pijn en verdriet. Niet weten wat er is gebeurd betekent dat je moet dealen met niets, met open eindjes waardoor wonden nooit geen littekens kunnen worden. 

Naar de podcast

> De Brand in het landhuis

Eind 2003 komt grootgrondbezitter Ewald Marggraff bij een brand in zijn landhuis in Vught om het leven. Hij bezat een kunstcollectie van ruim 500 schilderijen en een vermogen van 160 miljoen. Na zijn dood is er geen spoor meer te vinden van de schilderijen of het geld. Wat is er gebeurd met zijn geld en kunst? Warom is er op deze vragen nooit antwoord gekomen? Als vijftien jaar na de brand, nieuwe verhalen opduiken, besluit Simon Heijmans een zoektocht te ondernemen. Wat is feit en wat is fictie?

Waarom in de lijst? Sommigen mensen hebben de waarheid te pakken maar er is niemand die ze gelooft. Totdat iemand op onderzoek uit gaat en de feiten op tafel komen. Ik heb mij verbaasd, boos gemaakt, ongeloof gevoeld. Geschiedenis induiken levert nieuwe inzichten op, tot het pijnlijke aan toe, maar inzichten geeft het altijd.

Naar de podcast

> Bob

My all time favorite! Bob is het verhaal van de fragiele 84-jarige Elisa, die dementeert en alleen nog maar kan praten over haar oude jeugdliefde Bob en het kind dat zij gedwongen heeft moeten afstaan aan een klooster. Mirke, Nele en Siona gaan op zoek naar de waarheid. Is Bob een levensgroot geheim dat ze haar hele leven met zich mee heeft gedragen, of de fantasie van een dementerende vrouw? 

Waarom in de lijst? Een guitige podcast over oud worden. Het verhaal van Elisa wordt afgewisseld met waardevolle interviews met experts die op de ontdekkingen in het verhaal reageren, waardoor je elke uitzending veel leert. Mijn absolute lieveling in deze rij!

Naar de podcast

PERSOONLIJKE ONTWIKKELING

Autobiografisch shrijven gaat over jezelf ontmoeten in je woorden. Persoonlijke ontwikkeling is daarom niet los te zien van schrijven. Het ordent, geeft inzichten en creëert licht en lucht. Dikwijls begrijpen we de ander er beter door, en groeit er empathie. We leren: we zijn omdat de ander is. Daarom ook deze podcasts. 

> Esther Perrel

Perrel zegt: ‘This podcast is a space for people to be heard and understood. It’s also a place for us to listen and feel empowered in our own relationships. So.. where should we begin?’

Naar de podcast

> Make Love Work 

Dwight en Mariëtte spreken met bijzondere pioniers en experts om net als zij, levenskunstenaar te worden. Om de liefde en het leven ten volste te ervaren. En het op een manier in te richten die bij jou past. Vreemde gedachten of gevoelens zijn vaak helemaal niet zo vreemd als je denkt. Taboes mogen gebroken worden. Graag zelfs.  

Naar de podcast

Misschien vind je dit ook interessant:

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht, kan dat? Jazeker! Vandaag is het Internationale Vrouwendag en speciaal daarvoor zet ik deze drie vrouwelijke schrijvers in het licht. Wat ze delen is dat hun boeken grote veranderingen teweeg brengen. Laat het de inspiratie zijn...

Brenda van Es hielp al honderden mensen bij het schrijven van hun autobiografische boek. Ze volgde de Academie voor Communicatie in Amsterdam en maakte carrière bij beursgenoteerde bedrijven en goededoelenorganisaties. In 2013 richtte ze ‘100 jaar na vandaag’ op en vertrok samen met haar man naar Spanje om daar het hele jaar door schrijfcursussen te geven onder de naam ‘Ik & Mijn verhaal’.

Een jaar later ontwikkelde ze de ©ES methodiek – Eerst Structuur – speciaal voor levensverhaalschrijvers. Het resultaat is verbluffend: levensechte verhalen komen helder en krachtig op papier, óók zonder schrijfervaring.

In 2017 verscheen van haar hand het boek ‘Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven’. Het werd lovend ontvangen door Schrijven Magazine.

Je bestelt het boek hier.

×

Bel of App ons gerust

×