fbpixel

Muziek voor schrijvers: 11 songs die je sowieso gaan inspireren!

Muziek voor schrijvers. Muziek inspireert, dat ontdekte ik deze week weer eens toen ik in een behoorlijke schrijfdip zat.

Ik dacht aan al die mensen die tussen het werk door hun levensverhaal schrijven, dikwijls van negen tot vijf vastgeplakt aan een kunststof bureau in een regenachtig landje, weggestopt in een kantoortuin. Stilte, het gerammel op toetsenborden.

Om daarna thuis te komen en door te werken aan hun boek. Het is zo knap als het mensen lukt om tussen het werk en het leven door hun verhaal te tikken van, laten we zeggen, 200 pagina’s.

Dan ik. Ik had bergen tijd. En toch kwam er die dag niets uit mijn pen. Muziek, dat had ik nodig, mijn geest moest gekieteld worden. Op die zonovergoten dag in onze tuin liet ik door de boxjes van mijn laptop melodieën klinken van weleer. Driftig zocht ik urenlang naar liedjes over schrijven. Hilarische videoclips. Herkenning in teksten. Een feest!

En zo druppelde hemelse schrijfinspiratie mijn hersenpan in.

Tien wilde ik er op een lijstje hebben. Het zijn er 11 geworden. Voor als het nog een keer zou gebeuren. Om mee te zingen (heel hard), ter herkenning of om mezelf aan te moedigen. En nu heb ik al deze heerlijke nummers allemaal voor je op een rijtje gezet om met je delen. Muziek voor schrijvers, over schrijven.

11 songs over schrijven die mij inspireren

plus 2 tips tegen je writer’s-block

Als er niets uit je pen komt en je alles hebt geprobeerd, luister naar de twee laatste nummers om je schrijven AAN te zetten. Mis ze niet want deze writer’s-block-tips heb je vast nog nergens anders gelezen. Zo goed als 100% slagingskans!

#1 Paperback Writer – the Beatles

Wie kent Paperback Writer van de Beatles niet? Ik ben vooral dol op dit stuk, omdat de wanhoop van de schrijver er zo in naar voren komt. Ik bedoel, een uitgeverij heb je niet meer nodig anno 2019 en dat maakt deze woorden van wanhoop anno 2019 zoveel luchtiger. Als je zegt I want to be a paperback writer, – wat houd je tegen? Doen, want dat kan gewoon. Of je ervan kan leven als self publisher, dat is wat anders.

Het nummer stond trouwens twee weken op nummer 1.

It’s a thousand pages, give or take a few
I’ll be writing more in a week or two
I can make it longer if you like the style
I can change it round and
I want to be a paperback writer

#2 Everyday I Write the Book – Elvis Costello

Tikken op een typemachine met bokshandschoenen aan. Ooit geprobeerd? Deze (grandioze) videoclip (1983) van Everyday I Write the Book van Elvis Costello moet je gewoon zien. Ten eerste voor de bokshandschoenen en ten tweede voor de briljant gekozen look a likes van prinses Diana en prins Charles. Druk op play voor de video.

Elvis vertelde in een interview in 1998 dat hij voor het schrijven van dit lied slechts 10 minuten nodig had. Een paar regels uit het nummer:

Everyday, everyday, everyday I write the book
Chapter One we didn’t really get along
Chapter Two I think I fell in love with you
You said you’d stand by me in the middle of Chapter Three
But you were up to your old tricks in Chapters Four, Five and Six

#3 Unwritten – Natasha Beddingfield 

Unwritten van Natasha Beddingfield is mijn persoonlijke favoriet. Dikwijls open ik een schrijfweek- of workshop met dit nummer. Héérlijk! Als ik ‘m thuis opzet, kies ik afhankelijk van mijn mood, voor een remix of voor een ballad versie (een bloedmooie). Je struikelt over schrijfzinzinnen.

Staring at the blank page before you.
Reaching for something in the distance.

Ach, dit nummer staat bol van zinnen voor élke schrijver. Zelfs de zin Today is where your book begins, the rest is still unwritten is goed te doen als je de laatste alinea schrijft van je levensverhaal

Of je nu begint met je boek, vastgelopen bent of juist midden in de flow zit, dit nummer is echt een opsteker.

Druk op play en genieten maar!

#4 Book of love – Gavin James

Book of love van Gavin James is de meest romantische in deze rij. Zachte klanken die je alles vertellen over het boek van liefde waar muziek in zit.

Levensverhaalschrijvers brengen bergen liefde in hun boeken; liefde voor zichzelf en voor de lezers. Mocht je op een dag twijfelen over waarom je dit ook alweer doet, het schrijven van je verhaal, luister naar het zoete geluid van dit lied, voel de liefde stromen door je lijf en pak je pen.

The book of love has music in it
In fact that’s where music comes from
Some of it is just transcendental
Some of it is just really dumb

#5 Write Your Story van Francesca Battistelli

Francesca Battistelli kwam ik op een dag per ongeluk tegen toen ik googelde op Write Your Story. Dat bleek de titel van haar song te zijn. Als je ook kennis wilt maken met haar, klik hier

I’m an empty page
I’m an open book
Write your story on my heart
Come on and make your mark

Author of my hope
Maker of the stars
Let me be your work of art
Won’t you write your story on my heart

#6 Fire – Pointer Sisters

Terug van nooit weggeweest: Fire van de Pointer Sisters! Dit zet onmiddellijk je schrijfvuur in de hens. Niet langer over nadenken, zet dit nummer op en draai het volume helemaal open.

Romeo en Juliet komen ook om de hoek piepen, dus maak de Shakespeare in jou wakker, zet jezelf aan de schrijftafel en schrijven maar.

#7 I could write a book – Frank Sinatra

If they ask me, I could write a book zong Frank Sinatra. En voilà, if you could, you should. Extra prettig vind ik dat het in dit lied, net als bij 100 Jaar Na Vandaag, gaat over wat je nalaat en doorgeeft aan de wereld. Opdat ze nooit vergeet.

About the way you walk and whisper and look
I could write a preface on how we met
So the world would never forget

#8 Autobiography – Sloan

Autobiography van Sloan begint met I’m bright and young and gifted in my autobiography; I figured who would know better than me? 

Zeker beluisteren om zinnen uit te halen waar je iets mee hebt. Werkt dit motiverend voor je, schrijf ze op een post-it en plak ze op je computer.

#9 Box full of letters – Wilco

Wilco zegt in dit nummer Box full of letters treffend wat elke levensverhaalschrijver zal herkennen. Want natuurlijk zit je verhaal in je hoofd, maar krijg het maar eens op papier met de juiste woorden.

I just can’t find the time to write my mind the way I want it to read.

Raak tot en met en die herkenning kan soms zó fijn zijn.

#10 Note to God  – Charice

Charice was veertien toen ze het lied Note to God zong bij Oprah. Dikwijls zeg ik tegen cursisten dat een writer’s block niet bestaat en dat vastlopen in je schrijven gaat over onze (veel te) hoge eisen. Het moet in een keer goed zijn. Niet falen. Die hoge eisen belemmeren je. Probeer je oordelen los te laten en ga schrijven zonder dat er iets moet, dan komen er eerlijke, diepe teksten uit onze pennen. Dan stroomt het.

Writer’s block tip 1 met muziek voor schrijvers!

Zet je schaamteloze schrijven weer aan

Soms is een brief het fijnste om dat schaamteloze schrijven opnieuw aan te wakkeren. Een brief met al je wensen, je hoop, je verdriet, je verlangens, je dromen. Is God niet passend voor je, schrijf aan het universum.

Probeer het en laat dit lied je kietelen om je woorden weer liefdevol te laten stromen. Niet voor je boek, maar voor jezelf.

If I wrote a note to God
I would speak what’s in my soul
I’d ask for all the hate to be swept away
For love to overflow

#11 Just Give Me A Reason – Pink & Nate Ruess

Ooit gebeurd dat je pen stokte? Dat er geen zinnig woord meer uit kwam naar jouw idee? Als je de Note to God oefening al zeker tien keer hebt gedaan, laat dan Pinks stem door de boxen schallen met dit prachtige duet met Nate Ruess Just Give Me A Reason. Simpelweg, omdat schrijven met een goede reden voor sommige schrijvers nu eenmaal makkelijker gaat.

Writer’s block tip 2: Een goed gesprek met je pen

Wat het nummer met verder nog met schrijven te maken heeft? Alles. Mocht je op een dag ruzie hebben met je pen, zoals ik weleens heb, en geen beweging voelen in je schrijven, stel je dit voor: Nate is veranderd in je pen en heeft heel wat slimme dingen tegen je te zeggen. Wedden dat je binnen 6.33 minuten weer verbinding voelt met je pen?

Jij tegen je pen:

Right from the start
You were a thief, you stole my heart
And I your willing victim
I let you see the parts of me, that weren’t all that pretty
And with every touch you fixed them
Now you’ve been talking in your sleep oh oh
Things you never say to me oh oh
Tell me that you’ve had enough
Of our love, our love

Allebei:

Just give me a reason, just a little bit’s enough
Just a second we’re not broken just bent and we can learn to love again
I never stop, you’re still written in the scars on my heart
You’re not broken just bent and we can learn to love again

Oh tear ducts and rust
I’ll fix it for us
We’re collecting dust, but our love’s enough
You’re holding it in
You’re pouring a drink
No nothing is as bad as it seems
We’ll come clean

Just give me a reason just a little bit’s enough
Just a second we’re not broken just bent and we can learn to love again
It’s in the stars, it’s been written in the scars on our hearts

Ken jij nog een nummer dat in deze lijst thuishoort?

Heb jij een nummer die hier niet bij staat en die absoluut in dit rijtje thuishoort? Zet ‘m hieronder!

Misschien vind je dit ook interessant:

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht, kan dat? Jazeker! Vandaag is het Internationale Vrouwendag en speciaal daarvoor zet ik deze drie vrouwelijke schrijvers in het licht. Wat ze delen is dat hun boeken grote veranderingen teweeg brengen. Laat het de inspiratie zijn...

Beter leren schrijven? 9 schrijftips voor je autobiografie

Beter leren schrijven? 9 schrijftips voor je autobiografie

Als levensverhaalschrijver wil je beter leren schrijven. En het liefst zo dat je lezer in jouw boek duikt en het niet kan wegleggen. Waar moet je op letten? Wat zorgt voor spanning en hoe zorg je de lezer vanaf de eerste zin geboeid is?

Brenda van Es hielp al honderden mensen bij het schrijven van hun autobiografische boek. Ze volgde de Academie voor Communicatie in Amsterdam en maakte carrière bij beursgenoteerde bedrijven en goededoelenorganisaties. In 2013 richtte ze ‘100 jaar na vandaag’ op en vertrok samen met haar man naar Spanje om daar het hele jaar door schrijfcursussen te geven onder de naam ‘Ik & Mijn verhaal’.

Een jaar later ontwikkelde ze de ©ES methodiek – Eerst Structuur – speciaal voor levensverhaalschrijvers. Het resultaat is verbluffend: levensechte verhalen komen helder en krachtig op papier, óók zonder schrijfervaring.

In 2017 verscheen van haar hand het boek ‘Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven’. Het werd lovend ontvangen door Schrijven Magazine.

Je bestelt het boek hier.

0
Je winkelmandje
Your cart is empty.
×

Bel of App ons gerust

×