fbpixel

Opleidingsbudget inzetten voor een schrijfcursus of schrijfweek?

Je opleidingsbudget inzetten voor een schrijfcursus of schrijfweek? Het gebeurt vaker dan je denkt. Interessante blog voor iedereen die werkt bij een organisatie!

Uh, sorry, wat zeg je, een opleidingsbudget?

Jep, een opleidingsbudget! De meeste werkgevers betalen cursussen, workshops, masterclasses uit een opleidingsbudget. Het is het onderzoeken waard of deze mogelijkheid ook bestaat bij de organisatie waar jij werkt. Als je zo’n budget hebt, mag je namelijk dikwijls zelf beslissen aan welke cursus je dit besteedt. Aan een schrijfworkshop, een Book Boost Intense of een schrijfweek bijvoorbeeld. Het onderzoeken waard

Ook mogelijk voor jou?

“Mijn werkgever betaalt deze schrijfweek voor mij, dus vraag ik me af of het mogelijk is een factuur naar mijn werkgever te sturen?”

Superslim natuurlijk van deze cursist! Het antwoord is op haar mail was kort en krachtig: ja, dat kan. Of het voor jou óók kan, is de vraag. Lees vooral verder.

Medewerkers van verschillende organisaties gingen je al voor

Eerder ontvingen we al medewerkers van provincies, onderwijsinstellingen, banken en commerciële bedrijven. Grote kans dat ook jouw werkgever mee wil betalen aan een schrijfweek.

Je schrijft de hele dag op je werk

Waarom? Omdat je werkgever jou na de schrijfweek terug krijgt met bakken inspiratie en allerlei nieuwe schrijftechnieken op zak!

Opleidingsbudget inzetten voor een schrijfcursus of schrijfweek? opleidingsbudget

Zonde! 40% gebruikt opleidingsbudget niet

Heb jij een opleidingsbudget, maak hier vooral gebruik van. Uit onderzoek blijkt dat 40% van de opleidingsbudgetten niet wordt besteed. Dat is trouwens niet zo gek. Vaak moet je er de regeltjes voor induiken en dat vindt niet iedereen even leuk. Toch loont het de moeite!

Hoe weet je of je een opleidingsbudget hebt?

Goeie vraag! Sla ten eerste de CAO of jouw arbeidsovereenkomst erop na.   Misschien heeft jouw werkgever naast een opleidingsbudget ook een ontwikkelingsbeleid. Dit is een intern beleid met als doel werknemers verder te laten ontwikkelen.

Nog beter: Vraag het je leidinggevende of aan HR. Bel ze, of ga bij ze langs. Dan weet je het direct.

Bel ze even! En stel je vraag over je opleidingsbudget voor schrijfcursus of schrijfweek. Dan weet je het gelijk.

Wanneer kun je je opleidingsbudget inzetten voor een schrijfweek?

Vooropgesteld heeft elke organisatie zijn eigen regels. Je zult dus altijd op onderzoek uit moeten binnen het bedrijf waar jij werkt.  Steeds vaker mogen medewerkers zelf kiezen waar ze hun opleidingsbudget voor willen gebruiken. Helemaal vrij is die keuze natuurlijk niet.  Het budget is inzetbaar voor cursussen, trainingen en workshops die:

 • helpen bij een (potentiële, toekomstige) carrière switch

 • gericht zijn op je vakgebied waardoor je leert en jezelf ontwikkelt (verdieping)

 • gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling

De schrijfweek (ook wel: cursus / training) kan in al deze mogelijkheden vallen. Hieronder een toelichting per mogelijkheid.

1. carrière switch die je in de toekomst wilt maken
  • Je wilt al jaren een boek schrijven, daar droom je al zolang over. Door deze cursus (de workshop of schrijfweek of de boost) kun je die kant op groeien en word je begeleid bij je eerste boek.
  • Of: je wilt je meer en meer toeleggen op het schrijven van levensverhalen van anderen, wilt storyteller of copywriter worden en daarmee in de toekomst je geld verdienen. Door de schrijfweek ontwikkel je je op dit (nieuwe) vakgebied.

Samen met Brenda van Es werken aan je boek  Opleidingsbudget inzetten voor een schrijfcursus of schrijfweek? opleidingsbudget

2. leren (verdieping)
  • Storytelling is hot & happening! Je hebt het simpelweg nodig met alle social media net als verhalen op de website, interviews en interne en externe communicatie.
  • Met verhalen raak je mensen en krijg je ze mee. Maar hoe gebruik je verhalen optimaal binnen de functie die je nu hebt? Hoe zet je ze in? Waar schrijf je verhalen over?
  • Tijdens de schrijfweek leer je de diepere functie van verhalen, hoe ze werken en waarom we ze al sinds mensenheugenis inzetten. Daarnaast leer je alles over structuur en waarom dat zo belangrijk is om je doel te bereiken.

Hoe schrijf ik mijn levensverhaal - 5 schrijftips

3. persoonlijke ontwikkeling
  • Je wilt je ontwikkelen, weer voelen waar je energie zit. Waar sta je in het leven, hoe zit het met de balans van carrière en privé?
  • Regelmatig vergoeden werkgevers deze week als loopbaancoachingof burnoutpreventie.
  • Ben je herstellende van een burnout, ook dan kun je deelnemen. In dat geval is een intakegesprek een voorwaarde en bepaalt de coach of je wel of niet kunt deelnemen.
  • Ook bij een outplacementtraject of reorganisaties is er dikwijls budget voor persoonlijke ontwikkeling.

Opleidingsbudget inzetten voor een schrijfcursus of schrijfweek? opleidingsbudget

Gemiddeld opleidingsbudget

Grote en middelgrote organisaties geven jaarlijks gemiddeld tussen de €1000 en €2700 per medewerker per jaar uit aan opleidingen. Vaak hangt het budget af van de functie die je hebt. Soms betalen ze de hele cursus, een andere keer een bepaald percentage.

Vraag altijd na óf, wát en onder welke voorwaarden de organisatie een cursus vergoedt.

Levensverhaal schrijven | boek schrijven

Hoe gaat het in z’n werk?

Stap 1.

Vraag aan je leidinggevende of er een opleidings- of een ontwikkelbudget is en wat jouw mogelijkheden zijn.

Stap 2.

Vraag bij wie je de aanvraag indient en wat de voorwaarden zijn.

Stap 3.

Nu je de voorwaarden kent, is het belangrijk dat je de juiste argumentatie opvoert zodat de voorgestelde cursus goedgekeurd wordt.

Stap 4.

Het beste check je op dit moment ook alvast bij ons of er plek is bij de schrijfweek van je keuze. Ook is het slim om je wensen vast te bepalen (een dag eerder komen, wel of geen eigen kamer, enz) zodat je weet wat het totaalbedrag wordt.

Meestal worden de extra kosten en de vlucht niet vergoed. Ook daarop zijn natuurlijk uitzonderingen.

Stap 5.

Is je aanvraag goedgekeurd? Geweldig!

Opleidingsbudget inzetten voor een schrijfcursus of schrijfweek? opleidingsbudget

Stuur ons de bedrijfsnaam, adresgegevens, het betalingskenmerk indien nodig, het e-mailadres van jouw tussenpersoon en de naam van de afdeling. Jij krijgt van ons de bevestiging en jouw contactpersoon de factuur. Alles per mail.

Tip: vergeet niet om aan je werkgever duidelijk uit te leggen wat deze training/cursus/schrijfweek voor de organisatie zal opbrengen! Als een ICT’er een schrijfweek wil volgen, is die uitleg misschien wat gecompliceerder dan dat de aanvraag komt van een Communicatieprofessional of een Chief story teller.

Wat is de investering voor bedrijven?

Een schrijfweek kost voor bedrijven v.a. 1499 euro inclusief btw*. Particulieren vallen onder de reisbureauregeling waardoor de prijs lager is. Dat heeft te maken met belastingregels. Bij bedrijven is dat echter niet van toepassing.

Opleidingsbudget inzetten voor een schrijfcursus of schrijfweek? opleidingsbudget

*Dit is een vanaf-prijs.

Waarom jouw werkgever investeert in schrijven

Je schrijft op je werk waarschijnlijk elke dag. Een mail, een blog, op social, en ga zo maar door. Beter worden in schrijven is daarom óók prettig voor de organisatie waar je werkt.

 • Een schrijfweek gaat verder dan een schrijfcursus. Een schrijfcursus (ook wel training) valt dikwijls binnen het opleidingsbudget.
 • Communicatieprofessionals en medewerkers die met storytelling te maken hebben, vergroten hun vakkennis. Anno 2019 kan geen bedrijf meer zonder verhalen. Het verhaal van het bedrijf, van de oprichters, van de producten, van haar afnemers, van medewerkers, enz.
 • Investeren in medewerkers zorgt ervoor dat ze langer blijven bij het bedrijf. Zo loopt kennis niet weg (naar de concurrent bijvoorbeeld).
 • Zelfontwikkeling zorgt voor betere prestaties op de werkvloer. Dat je je ontwikkelmodus aan hebt staan, vinden de meeste werkgevers  belangrijk.
 • Met nieuwe kennis op zak kijk je anders naar je functie. Dat houd je scherp!

Tips

 • Waarschijnlijk krijg je per jaar een bepaald opleidingsbudget. Meestal kun je dat niet doorschuiven naar het jaar erop. Voorkom dus dat jouw opleidingsbudget eind december vervalt.
 • Het is goed om te weten dat cursussen die je voordraagt, ook weleens worden afgewezen (zo’n 38,6%). Laat het je schrijfwens niet beïnvloeden. Het is geweldig als je het krijgt van de organisatie, natuurlijk snappen we dat! Maar als dat niet zo is, kan het nog steeds. Gun jezelf een schrijfweek in Spanje en geef het jezelf cadeau. Je bent het waard! ♥

Tips, vragen of reageren?

Laat gerust een reactie achter onder deze blog. Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen en of jij gebruik maakt van je opleidingsbudget.

Misschien vind je dit ook interessant:

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht, kan dat? Jazeker! Vandaag is het Internationale Vrouwendag en speciaal daarvoor zet ik deze drie vrouwelijke schrijvers in het licht. Wat ze delen is dat hun boeken grote veranderingen teweeg brengen. Laat het de inspiratie zijn...

Brenda van Es hielp al honderden mensen bij het schrijven van hun autobiografische boek. Ze volgde de Academie voor Communicatie in Amsterdam en maakte carrière bij beursgenoteerde bedrijven en goededoelenorganisaties. In 2013 richtte ze ‘100 jaar na vandaag’ op en vertrok samen met haar man naar Spanje om daar het hele jaar door schrijfcursussen te geven onder de naam ‘Ik & Mijn verhaal’.

Een jaar later ontwikkelde ze de ©ES methodiek – Eerst Structuur – speciaal voor levensverhaalschrijvers. Het resultaat is verbluffend: levensechte verhalen komen helder en krachtig op papier, óók zonder schrijfervaring.

In 2017 verscheen van haar hand het boek ‘Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven’. Het werd lovend ontvangen door Schrijven Magazine.

Je bestelt het boek hier.

0
Je winkelmandje
Your cart is empty.
×

Bel of App ons gerust

×