Ben je je autobiografie aan het schrijven? Als levensverhaalschrijver wil je misschien al een tijd beter leren schrijven. Want je verhaal lijkt eerder een opsomming dan een verhaal. Alsof je gebeurtenissen aan elkaar het rijgen bent. Het liefst schrijf je zo, dat je lezer jouw boek niet kan wegleggen. Dat de pagina’s verslonden worden, maar ja, hoe dat je dat?
Waar moet je op letten? Wat zijn flashbacks? Hoe zorg je voor spanning in je verhaal? Lees de 9 schrijftips!
9 schrijftips voor je autobiografie, voor het schrijven van je levensverhaal
1. Geef tekst om op te kauwen
Juist levensverhaalschrijvers hebben de neiging de lezer een teveel aan informatie te geven, vaak tot in detail, want ‘anders is het misschien niet duidelijk’. Maar het is de kunst van het weglaten waardoor je je lezer betrokken en geboeid houdt. Geef je lezer dus geen gepureerde tekst, maar een aardappel om op te kauwen.
Er is een groot verschil tussen je leven leven en je levensverhaal schrijven. Wil je een boek schrijven waarbij de lezer op het puntje van z’n stoel gaat zitten? Vertel niet lukraak allerlei anekdotes die voor jou leuk of interessant zijn, maar ga uit van je lezer, hoe moeilijk dat ook is.
Begin bijvoorbeeld met een belangrijke gebeurtenis waar je leven een ommekeer maakt. Neem van daaruit de lezer aan de hand. Precies dat is wat de ander zo waardeert in jouw autobiografie. Dat we mee mogen kijken in jouw leven, hoe je omgaat met wat je overkwam.
[ Dit heeft alles te maken met structuur van je boek. Reserveer je plek bij het gratis webinar, klik hier ]
2. Moeiteloos is saai
Lezers haken af als het je in je levensverhaal allemaal te makkelijk af gaat. Ze zitten pas op het puntje van de stoel als iets níet lukt, als er drama is, als het moeilijk wordt. Maak daar gebruik van. Het houdt je verhaal spannend. Het leven is niet monotoom, er zijn juist die ups en downs.
Er gaan mensen dood, er is ziekte, liefde, hoop. Er zijn ruzies, inzichten die je stil laten staan en draken die verslagen moe(s)ten worden. Gebeurt allemaal op je levenspad dat zich, terwijl jij stap voor stap vooruit gaat, ontvouwt. Dat is niet moeiteloos, dáár zit de spanning van je verhaal.
Mits je verhaalontwikkeling gebruikt.
3. Schrijf actief
In een autobiografie blik je terug. Maar dat betekent niet dat je schrijft ‘we werden gebeld door de zuster van het ziekenhuis’ of ‘we hebben de hele nacht door de straten van Amsterdam gelopen’.
Actief schrijven betekent:
De zuster van het ziekenhuis belde ons.
We liepen door de straten van Amsterdam.
Met andere woorden: laat de gebeurtenis zien door jouw pen. Zo trek je je lezer het verhaal in.
4. Schrap deze woorden direct
Het zijn kleine woordjes, maar je ziet direct dat je tekst sterker wordt als je ze schrapt: heel, erg, eigenlijk, inderdaad, dus, echt. Tijdsaanduidingen haal je ook beter weg (nu, vaak, direct, meteen, enz) net als stopwoordjes. Zo gebruik ik zelf graag de woorden ook en leuk. Dat is niet erg, want bij het herlezen verwijder ik ze met het grootste gemak.
Check altijd of het woord tóch iets toevoegt, soms is dat weldegelijk het geval. Laat het in dat geval staan.
5. Kom binnen met een dijk van een zin
Een beginzin heeft een functie. Zin krijgen in het begin. Niet halverwege pagina dertig. ‘De pot zalf stond op de wastafel’ krijgt meer spanning als het wordt: ‘Vijf minuten daarvoor stond de pot zalf nog op de badkamer.’
Je voelt dat je meteen denkt: wat is er dan daarvoor gebeurd? Dat is de beweging, de nieuwsgierigmaker (wat dan, wat dan, wat dan!), de zin die bepaalt of je lezer door gaat lezen, of niet.
6. Heb een boodschap
Je levensverhaal schrijven doe je niet omdat je géén boodschap hebt. Die heb je. Toch verdwijnt het bij sommigen naar de achtergrond. Ze verliezen focus in wat ze willen vertellen. Het gevolg? Dat het verhaal alle kanten uit gaat, dat de schrijver álles belangrijk vindt. Daarmee verlies je je lezer en dat is zonde, want: zwabberen is jammeren. Wil je dat niet, dan is focus je sleutelwoord.
7. Voorkom gepreek
Andersom gebeurt natuurlijk ook. De schrijver houdt zich zo aan de boodschap dat het voor de lezer bijna een preek lijkt. Dit zie je regelmatig bij levensverhalen waarin levenslessen verwerkt zijn. Draaf je door, dan is er een grote kans dat er een moment komt dat het de lezer stoort en je boek zal wegleggen. Houd je lezers op je vizier. Je vermaakt ze met verhalen, laat ze zelf de levenslessen ontdekken. Dat kunnen ze. Echt.
8. Word er beter in
Beter leren schrijven gaat niet vanzelf. Het is niet omdat je kunt rennen, dat je een marathon kunt afleggen. En dat geldt ook voor schrijven. Je bekwamen in iets betekent cursussen volgen, online of live, naar lezingen gaan, boeken lezen. Schrijf, leer, schrijf opnieuw, ga naar een workshop, herschrijf, krijg feeback en schrijf nog eens. Pas telkens je geleerde lessen toe en ervaar het plezier.
9. Voorkom gortdroge stamboomfeitjes
Stel je vertelt waar je je partner leerde kennen. ‘Nou. Op Vakantie. In Bergen. Zomer 5 juli 1966. Ontmoeting bij zee. Dertig jaar getrouwd. Twee kinderen, Hendrika (geboren 1/1/70 Zeist) en Claartje (geboren 3/3/71 Drunen).’ Gaap, gaap. Allemaal waar, maar zo verteld, is het slaapverwekkend saai. Schrijf het verhaal, dat wil zeggen: het verhaal rondom de feiten.
Beter leren schrijven? Volg de online schrijfcursus
meerdere data | 595 euro incl. btw | 6 weken | live videolessen via Zoom
Beter leren schrijven. Alleen de belofte al is er eentje om je vingers bij af te likken. Beter worden wil iedereen en zeker in iets waar je enthousiast over bent. Over het schrijven van je levensverhaal bijvoorbeeld. Een schrijfambitie om het witte blad te vullen met jouw woorden, die anderen zullen raken.
In deze online cursus leer je hoe je helder en boeiend schrijft. Wat flashbacks zijn, hoe je dialogen inzet en hoe je vaart houdt in je verhaal (verhaalontwikkeling). Het zijn ingrediënten die ervoor zorgen dat je lezer niets anders kan doen dan de pagina omslaan. Klik hier voor de data.
Beter leren schrijven? Schrijf je in voor de online cursus
Een online cursus waarin je ontdekt hoe je helder en boeiend schrijft. Niet met gortdroge lessen tjokvol theorie, maar met enthousiaste livelessen via Zoom en feedback op AL je teksten in de cursus. Je leert wat flashbacks zijn, hoe je dialogen inzet en hoe je vaart houdt in je verhaal. Het zijn ingrediënten die ervoor zorgen dat je lezer niets anders kan doen dan de pagina omslaan. Precies wat je wilt? Klik hier.