fbpixel

Het schrijven van mijn levensechte verhaal werd behapbaar door de ©ES methodiek

©ES methodiek

Je liep al langer rond met het idee. Maar nu wist je het zeker: je ging je boek schrijven. Maar dat bleek na pagina 30 toch wat complexer te zijn dan je dacht. Je twijfelde je gek over je onderwerp en al die kromme zinnen.

 

“Heeft dit wel zin?” “Wie gaat dit nou lezen?” “Wat een chaotisch verhaal.”

 

Als je je hierin ook maar een beetje herkent, kom dan naar een schrijfweek in Spanje.

 

Meer dan 200 mensen kwamen naar de schrijfweken om hun persoonlijke verhaal te schrijven. Want wat jij doormaakt, is herkenbaar. Je bent heus niet de enige! De frustraties, de twijfels, de chaos. En dat terwijl dat helemaal niet hoeft.

 

Structuur, dát is de sleutel. Daarom ga je tijdens de schrijfweken aan de slag met de ©ES methode

 

ES staat voor Eerst Structuur. Met structuur laat je de chaos ver achter je. Weet je waar je wel en niet over gaat schrijven. Voor wie en waarom. Veel mensen beginnen gewoon. Logisch, want niemand heeft ze ooit verteld welke beslissingen je te maken hebt voordat je ook maar één letter op papier zet.

 

Schrijven, dat kan iedereen. Toch? Daardoor denken we al snel dat we ook wel een boek kunnen schrijven. Maar een leuk tekstje op Facebook is iets anders dan 200 pagina’s dezelfde schrijfstem volhouden. 

 

De ©ES methode – Eerst Structuur – zorgt ervoor dat je aan de hand van stappen een schrijfplan maakt. Daardoor schrijf je zonder focus te verliezen. Het geeft richting, overzicht en structuur. En dat maakt het schrijven van je verhaal behapbaar.

 

Kortom, een methodiek die hout snijdt!

 

Brenda van Es vertelt hierover in de onderstaande video.

 

Wat is de ©ES methodiek?

De methode bestaat uit 15 stappen. Je hoeft nog geen verhaallijn te hebben of een rode draad, zolang je maar een idee hebt waaróm je je verhaal wilt schrijven, dat is al voldoende. De stappen staan hieronder genummerd maar het is niet per se de volgorde, soms worden stap 1 tot en met 10 kriskras door elkaar uitgevoerd.

 1. Definieer ‘levensverhaal’, ‘boek’ of ‘autobiografie’
 2. Ideale lezer
 3. Personages
 4. Flaptekst
 5. Spitten in herinneringen
 6. Ordenen van gebeurtenissen
 7. Vind de rode draad (draden)
 8. Ideale schrijfstem
 9. Weet hoe je boek eruit zal zien
 10. Indeling
 11. Symbolen en herhalingen
 12. Uitwerken van 3 hoofdstukken
 13. Schrijf 3 hoofdstukken
 14. Leg dit een tijdje opzij (bijv. 4 weken)
 15. Lees nogmaals, redigeer

(Herhaal 12 t/m 15)

Tijdens de schrijfweken in Spanje ga je aan de slag met dit stappenplan en word je begeleid door een professionele schrijfcoach. Deze succesvolle methodiek is nergens anders verkrijgbaar! Al meer dan 200 mensen gingen je voor.

Lijkt het je prettig om op deze manier te schrijven aan je boek? Een levensecht verhaal, je familiegeschiedenis of je levensverhaal, klik hier voor de schrijfweken in Andalusië. Of kom naar een dagcursusin Haarlem.

Dit zeggen anderen over de ©ES methode:

 

 • De ©ES methodiek was een eye-opener voor mij. Ik wilde direct gaan schrijven maar ik heb ingezien dat je door de methode gerichter gaat schrijven en veel sneller tot je verhaal komt.


  Concetta

 • ©ES methodiek

  De schrijfweek in Andalusië was een fantastische ervaring! De omgeving is prachtig, het programma boeiend en verrassend, de groep veilig en vertrouwd. We hebben gehuild, maar nog veel meer gelachen en veel geleerd over openingszinnen, dialogen, focus, cliché’s en details. De week heeft alle verwachtingen overtroffen. Op respectvolle, maar ook luchtige en humorvolle manier zorgt de ©ES methodiek voor structuur, zodat we ook echt met ons boek kunnen beginnen. De flaptekst en de hoofdstukken zijn al klaar!


  Irene

 • Het werd behapbaar. Wat een rust kreeg ik. Met het overzicht, kwam ook mijn schrijfplezier terug.


  Birgit

 • Dit heeft mij zoveel rust gegeven in het schrijven. Het bracht écht overzicht.


  Inge

 • De ES methodiek zorgde ervoor  dat mijn schrijfplan voor mijn boek af is, daar had ik daarvoor nog nooit over nagedacht. Over een schrijfplan.


  Emma

 

×

Bel of App ons gerust

×