fbpixel

Feedback op je boek? Gebruik Track Changes van Word

Feedback op je boek? Gebruik Track Changes van Word

Je bent klaar voor de eerste meelezers?

Je bent zover, voor het eerst ga je met een aantal mensen delen waar je al die tijd aan hebt gewerkt. Wauw, geweldig! Jouw verhaal als sneak preview. Het gaat nu langzaamaan richting het felbegeerde boek. Met zorg heb je een paar mensen uitgekozen die deze kraakverse-absoluut-nog-niet-definitieve-versie mogen lezen. Of dat nu de professionele schrijfcoach is, of je buurvrouw. Het is de bedoeling dat elke van die personen feedback geeft, doorstreept, opmerkingen heeft, verandert, suggesties doet, toevoegt. Je wilt je verhaal beter maken, daar is het je om te doen.

 

Na talloze eigen redactierondes stuur je je Word-file per e-mail naar ze toe. Fingers crossed hoe je de boel terugkrijgt.

 

Dag papieren feedback, hallo digitale

Toen ik destijds mijn boek Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven stuurde naar een van mijn meelezers, kreeg ik een papieren versie van haar retour. Dit moest hier, dat daar, er waren woorden doorgestreept en andere toegevoegd. De strepen en pijlen vlogen me om de oren. Thuis aan mijn schrijftafel, lagen al haar printjes doorelkaar en begreep ik haar aantekeningen niet zo goed meer.

 

Gelukkig is feedback op papier bijna antiek te noemen, zei ik tegen mezelf.

 

Net toen ik dacht dat het die ene persoon betrof, bleek dat de andere meelezers misschien iets digitaler waren maar zeker niet handiger. Ik kreeg hele epistels in de vorm van mailtjes. Zoiets als dit:

  • pag 15. Derde regel van van boven, verkeerd afgebroken
  • pag 23. Onderaan, laatste regel, daar staat een dubbele komma
  • pag 56. Ik zou deze eerste alinea weghalen, voelt voor mij dubbel
  • enz.

De hemel die Track Changes heet

Nee, dan de schrijfcoach! Die stuurde haar opmerkingen via Track Changes van Word, waarmee ik zelf ook werk. Sterker nog, zonder dat programma zou ik met mijn handen in het haar zitten als ik teksten van mijn cursisten van opmerkingen wil voorzien. Het werkt makkelijk en efficiënt want ik hoefde de foutjes en alinea’s waar ze het over had, niet op te zoeken maar kon simpelweg haar opmerkingen langs te gaan. Alles stond in dat programma al gemarkeerd! Ik hoefde alleen maar te beslissen wat ik met de feedback ging doen.

 

Met de jaren ontdekte ik dat Track Changes voor veel mensen niet bekend is. Dat verbaasde me, vooral gezien het gemak.

 

Schrijf je een boek? Zorg dat je weet hoe het werkt!

Een boek schrijven doen we niet meer met de hand. Als je nog met pen en papier werkt (hoera, I love paper writers) is dat vooral als eerste deel van het schrijfproces. Daarna typen we het over en gaan we aan de slag met digitale stukken. Daarom is het gepast dat iedere schrijver die een reactie wil op zijn of haar tekst tenminste weet hoe Track Changes werkt.

Wil je precies weten hoe de vork in de steel zit vóórdat je in je bewerkingen duikt? Download dit document. Het is gratis dus waarom niet. Je krijgt gelijk toegang.

Download direct!
Op naar jouw boek,

Feedback op je boek? Gebruik Track Changes van Word

Meer inspiratie om (eindelijk) je boek te schrijven?

Heb jij het gevoel dat het tijd is om je boek te schrijven? Niet rondlopen met het idee van een boek, maar in beweging komen? Laten we vandaag beginnen. Meld je aan voor de checklist met de 10 súperbelangrijke vragen voor je boek. Klik hieronder. Duizenden mensen gingen je al voor!

Misschien vind je dit ook interessant:

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht, kan dat? Jazeker! Vandaag is het Internationale Vrouwendag en speciaal daarvoor zet ik deze drie vrouwelijke schrijvers in het licht. Wat ze delen is dat hun boeken grote veranderingen teweeg brengen. Laat het de inspiratie zijn...

Brenda van Es hielp al honderden mensen bij het schrijven van hun autobiografische boek. Ze volgde de Academie voor Communicatie in Amsterdam en maakte carrière bij beursgenoteerde bedrijven en goededoelenorganisaties. In 2013 richtte ze ‘100 jaar na vandaag’ op en vertrok samen met haar man naar Spanje om daar het hele jaar door schrijfcursussen te geven onder de naam ‘Ik & Mijn verhaal’.

Een jaar later ontwikkelde ze de ©ES methodiek – Eerst Structuur – speciaal voor levensverhaalschrijvers. Het resultaat is verbluffend: levensechte verhalen komen helder en krachtig op papier, óók zonder schrijfervaring.

In 2017 verscheen van haar hand het boek ‘Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven’. Het werd lovend ontvangen door Schrijven Magazine.

Je bestelt het boek hier.

×

Bel of App ons gerust

×