fbpixel

Wat Wereldboekendag te maken heeft met Spanje

Hoera, het is vandaag Wereldboekendag! De oorsprong van deze dag ligt in Spanje. Ja, je leest het goed, in het land van de schrijfweken van 100 Jaar Na Vandaag.

23 april staat sinds 1923 in het teken van boeken. Op deze datum werd in Spanje de schrijver Miguel de Cervantes geëerd, een van de belangrijkste roman- en toneelschrijvers uit de Spaanse literatuur. Hij schreef de avonturen van Don Quichot, de edelman die denkt dat hij een dolende ridder is. Hij komt ‘ontzaglijke reuzen’ tegen op zijn reis. Onverschrokken begeeft hij zich in een ‘vreselijke en ongelijke strijd tegen het boze gebroed’. Zijn schildknaap Sancho Panza wijst hem erop dat het slechts windmolens zijn ‘en wat op armen lijkt zijn wieken die, door de wind rondgedraaid, de molensteen in beweging brengen’.

Jouw verhaal

Het schrijven van je levensverhaal, je autobiografie, je familiegeschiedenis, lijkt soms op de vreselijke en ongelijk strijd van Don Quichot tegen het boze gebroed. Je begint vol goede moed en bruist van de inspiratie, maar die lege bladzijde staart je aan. De moed zakt je in de schoenen en je inspiratie verdwijnt als sneeuw voor de zon. Waar begin je aan? Of misschien heb je die eerste witte bladzijde al lang achter je gelaten, je schrijft en schrijft, woorden worden zinnen, zinnen worden hele pagina’s, pagina’s worden hoofdstukken. Totdat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er komt geen eind aan de gebeurtenissen, mensen, ontmoetingen, anekdotes en levenslessen die je moet beschrijven.

Hulp bij het schrijven van jouw verhaal

De schrijfcoaches van 100 Jaar Na Vandaag zijn als Sancho Panza. Zij laten je zien dat je niet tegenover een ontzaglijke reus staat. Dat het helemaal geen vreselijke en ongelijke strijd hoeft te zijn. Als je maar weet waar je moet beginnen en waar je moet eindigen. Wat je precies wilt vertellen en aan wie. Hoe je de juiste woorden vindt en structuur aanbrengt in je verhaal. Zo brengen we samen de molensteen in beweging op weg naar jouw boek.

Workshop Je boek schrijven #hoedan

Wereldboekendag, wat een dag om die eerste stap te zetten op weg naar jouw verhaal. Schrijf je vandaag in voor een schrijfweek in het land van Don Quichot of voor de workshop Je boek schrijven #hoedan in Haarlem. Want hoe gaaf zou het zijn als je op Wereldboekendag 2019 de reus hebt verslagen en door je eigen boek kunt bladeren?

Fragment uit Don Quichot, geschreven door Cervantes

“De Voorzienigheid leidt onze zaken nog beter dan wij konden wensen. Want kijk eens daarginds, vriend Sancho Panza, die dertig of meer ontzaglijke reuzen! Die denk ik te bestrijden en te doden. Met de buit zullen wij ons verrijken. Dat is goed krijgsrecht en men bewijst God een grote dienst door dat boze gebroed van de aardbodem te laten verdwijnen!”

“Welke reuzen?”, vroeg Sancho.

“Die je daar ziet”, antwoordde zijn meester, “met hun grote armen van twee mijlen lang!”

“Kijk eens goed, heer”, antwoordde Sancho. “Wat zich daar vertoont zijn geen reuzen, maar windmolens. En wat op armen lijkt zijn wieken die, door de wind rondgedraaid, de molensteen in beweging brengen.”

“Ik zie wel”, antwoordde Don Quichot, “dat je nog niet veel van de wereld afweet. Reuzen zijn het! En indien je bang bent, ga dan opzij en bid, terwijl ik mij met hen in een vreselijk en ongelijke strijd ga begeven.”

Tegelijk gaf hij Rosinante de sporen, zonder acht te slaan op het geroep van Sancho, die hem waarschuwde dat het zonder twijfel windmolens waren en geen reuzen, die hij te lijf ging.

En Don Quichot riep met luide stem: “Vlucht niet, blode en lage schepsels! Eén enkele ridder is het, die u aanvalt.”

Geschreven doorTrea ten Kate

 

 

 

Misschien vind je dit ook interessant:

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht, kan dat? Jazeker! Vandaag is het Internationale Vrouwendag en speciaal daarvoor zet ik deze drie vrouwelijke schrijvers in het licht. Wat ze delen is dat hun boeken grote veranderingen teweeg brengen. Laat het de inspiratie zijn...

Brenda van Es hielp al honderden mensen bij het schrijven van hun autobiografische boek. Ze volgde de Academie voor Communicatie in Amsterdam en maakte carrière bij beursgenoteerde bedrijven en goededoelenorganisaties. In 2013 richtte ze ‘100 jaar na vandaag’ op en vertrok samen met haar man naar Spanje om daar het hele jaar door schrijfcursussen te geven onder de naam ‘Ik & Mijn verhaal’.

Een jaar later ontwikkelde ze de ©ES methodiek – Eerst Structuur – speciaal voor levensverhaalschrijvers. Het resultaat is verbluffend: levensechte verhalen komen helder en krachtig op papier, óók zonder schrijfervaring.

In 2017 verscheen van haar hand het boek ‘Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven’. Het werd lovend ontvangen door Schrijven Magazine.

Je bestelt het boek hier.

×

Bel of App ons gerust

×