Schrijftechnieken om te schrijven als een schrijver, welke heb je nodig?
Wie zich een beetje verdiept in technieken van het schrijven, belandt al snel in allerlei magazines, schrijfboeken en workshops. Daar valt veel te winnen voor je schrijverij. Hoe meer je ermee aan de slag gaat en erover leest, hoe beter je begrijpt dat boeiend en vlot schrijven nog niet zo eenvoudig is.
Misschien vraag je je af: zijn er ook simpele, praktische schrijftechnieken voor levensverhaalschrijvers waardoor een tekst meteen beter wordt? Absoluut! Ik geef je er 3.
3 schrijftechnieken die je direct kunt toepassen voor je levensverhaal
schrijftechniek 1
Ik zag haar van ver al aan komen lopen. Ze droeg een roze ribbroek, zo eentje die uit het jaar kruik leek te komen, maar die ze waarschijnlijk onlangs bij de ZARA had gekocht. Vorige week zag ik daar een soortgelijk exemplaar in de etalage. Ik haat rib. En roze ook trouwens.
Let er trouwens wel op dat je je lezer te sturen hebt bij de lange zinnen. In een zin van 25 woorden bepalen de komma’s hoe iemand de zin leest. Vergeet ze niet. Je lezer zal je dankbaar zijn.
Symboliek
schrijftechniek 2
Je lezer neemt straks jouw woorden tot zich in een laten we zeggen nogal relaxte toestand. Zittend in een stoel, liggend in bed, hangend op de bank. Maar hij of zij is niet lui, je lezer is aan het hoofdgymnastieken. Lezen is denkwerk. Voed dat!
Symboliek gebruiken is een verrijking van je tekst. Ik zeg niet dat je nu allerlei uilen, kleuren, lieveheersbeestjes, hanen, veren en kronen in je tekst moet gaan proppen. Het gaat om de schoonheid ervan. Misschien merkt je lezer het niet eens op en ook dat is helemaal prima. Voelen zal hij of zij het waarschijnlijk wel.
Probeer iets, bijvoorbeeld wat er gebeurt of wat je ziet, te combineren met een emotie die je wilt overbrengen.
Dat is de symboliek die je tekst direct rijker maakt. Zacht aanwezig, als een achtergrondmuziekje op de zondagochtend.
Ik hang op en loop naar de tuin. Het onkruid heeft er deze lente zin in. Van de perenboom druipt al dagen achtereen een plakkerig goedje dat nu op een stoel is gaan lekken. Het lijkt wel stroop. Kleverige, bruine strepen lopen over de witte rugleuning. Haar vraag echoot in mijn hoofd: ‘ik wil graag weten hoe mijn teksten door anderen worden ervaren, wat er blijft plakken.’ Online schrijfcursussen, zou dat wat voor haar zijn?
Schrijftechnieken toepassen zorgt voor hoofdgymnastiek bij je lezer
En, toen, want, of
En de laatste, nummer 3
Nog meer leren over schrijven? Volg de online schrijfcursus ♥
Online schrijfcursus Beter leren schrijven
Wil je nog veel meer praktische tips waarmee je je verhaal boeiend op papier zet?
Volg de online schrijfcursus met deze belangrijke onderwerpen voor levensverhaalschrijvers:
- herinneringen/flashbacks
- dialogen
- spanningopbouw
Meer dan 500 mensen gingen je al voor. De cursus wordt beoordeeld met een 9,2!
Klik op de link hieronder: