fbpixel

Uitroeptekenleed (en hoe ernstig dat is)

Wist je dat er miljoenen uitroeptekens ongewenst op het scherm belanden? Misbruikt door de schrijver van het toetsenbord. Het moest maar eens afgelopen zijn.

Vandaag kom ik op voor de rechten van dit teken!

Een uitroepteken is krachtig en bedoeld om iets, een deel van een zin of een woord bijvoorbeeld, te benadrukken. Dat noemen ze een exclamatie. Ook met twee uitroeptekens blijft dat het doel van dit schrijfteken. Een hele rij van deze rechtopstaande jongens met eronder een punt, is heel wat anders. Dat is een schreeuwend voetbalteam die brult naar de lezer. Zoiets als dit !!!! – en dat leest heel anders dan Zoiets als dit.

‘Ja, maar ik bedoel het juist heel enthousiast!!!’, zeggen cursisten dan.

Uitroeptekenleed (en hoe ernstig dat is)

En ik houd van enthousiasme hè, van schrijfzin en schrijfplezier. Spelen met woorden, woorden buigen, verdraaien, ze oprekken, husselen, mixen, ontleden, sterker nog, ik ga ervan dansen en springen als je dat doet. Jouw schrijfgeluk is het mijne. Er verschijnt een grijns op mijn gezicht als jij het naar je zin hebt met je pen, echt. Geen woord gelogen. Maar misbruik van het teken, daar ben ik tegen.

Want de kracht van het uitroepteken wordt hevig onderschat en het is hoog tijd dat het uitroeptekenleed tot ons doordringt. Dit ferme teken is een solist die niet graag naast andere tekens staat. Een aanhalingsteken kan hij nog net verdragen maar verder is hij goed zoals hij is. Alleen. In z’n heppiedepeppie blije eentje.

Misschien vind je dit ook interessant:

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht, kan dat? Jazeker! Vandaag is het Internationale Vrouwendag en speciaal daarvoor zet ik deze drie vrouwelijke schrijvers in het licht. Wat ze delen is dat hun boeken grote veranderingen teweeg brengen. Laat het de inspiratie zijn...

Beter leren schrijven? 9 schrijftips voor je autobiografie

Beter leren schrijven? 9 schrijftips voor je autobiografie

Als levensverhaalschrijver wil je beter leren schrijven. En het liefst zo dat je lezer in jouw boek duikt en het niet kan wegleggen. Waar moet je op letten? Wat zorgt voor spanning en hoe zorg je de lezer vanaf de eerste zin geboeid is?

Brenda van Es hielp al honderden mensen bij het schrijven van hun autobiografische boek. Ze volgde de Academie voor Communicatie in Amsterdam en maakte carrière bij beursgenoteerde bedrijven en goededoelenorganisaties. In 2013 richtte ze ‘100 jaar na vandaag’ op en vertrok samen met haar man naar Spanje om daar het hele jaar door schrijfcursussen te geven onder de naam ‘Ik & Mijn verhaal’.

Een jaar later ontwikkelde ze de ©ES methodiek – Eerst Structuur – speciaal voor levensverhaalschrijvers. Het resultaat is verbluffend: levensechte verhalen komen helder en krachtig op papier, óók zonder schrijfervaring.

In 2017 verscheen van haar hand het boek ‘Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven’. Het werd lovend ontvangen door Schrijven Magazine.

Je bestelt het boek hier.

0
Je winkelmandje
Your cart is empty.
×

Bel of App ons gerust

×