fbpixel

Zo kies jij je ideale schrijfvakantie in het buitenland

Dus je overweegt een schrijfvakantie in het buitenland? Doen!

Zo kies jij de juiste schrijfvakantie in het buitenland.

Zo kies jij de juiste schrijfvakantie in het buitenland.

Een schrijfvakantie in het buitenland of een schrijfretraite is een goede manier om de dagelijkse beslommeringen achter je te laten en je te focussen op het schrijven. Geen afwas, geen telefoon en geen zorg voor wie of wat dan ook. Een schrijfweek waar je onder begeleiding van een schrijfcoach gaat schrijven aan je verhaal. Waar je flink in de watten gelegd wordt en je je volledig kunt concentreren op jouw verhaal.
Er zijn aardig wat mogelijkheden, maar hoe kies je nou de juiste schrijfvakantie? Ik geef je hieronder 5 belangrijke tips.

 

 

Tip 1: Hoeveel persoonlijke begeleiding is er?

Een schrijfretraite is iets anders dan een schrijfvakantie in het buitenland.

Als het je (nog) ontbreekt aan een goede structuur voor je verhaal is het prettig om naar een schrijfweek te gaan waar veel schrijfbegeleiding is. En als ik zeg veel, dan bedoel ik niet twee uurtjes 1-op-1 coaching.

 

Let ook op het aantal deelnemers. Bij een groep van twintig kun je verwachten dat je veel minder persoonlijke begeleiding krijgt dan bij een groepje van acht. Een schrijfretraite is vaak zonder begeleiding. Een schrijfweek kent vaak een programma.

 

Vraag specifiek naar de begeleiding in de groep en hoe iemand jou en jouw verhaal coacht.

 

Tip 2: Kies jouw genre

Een schrijfvakantie in het buitenland is een behoorlijke investering. Wees er zeker van dat je bij het juiste genre zit.

Schrijf je je levensverhaal, familieverhaal of een autobiografie? Dan zoek je een andere schrijfweek dan iemand die een thriller schrijft. Iemand die fictie schrijft, struikelt dikwijls over de nog te vormen personages. Binnen het autobiografische genre heb je daar niet mee te maken want er is niemand bekender met de hoofdpersoon dan jij. Wees hier alert op, want voor je het weet zit je aan de verkeerde schrijftafel.

Als je een levensverhaal schrijft, zoek je een schrijfweek waarin je handvatten aangereikt krijgt omtrent de structuur van je verhaal. En natuurlijk een hele berg praktische tips om jouw verhalen op een heldere en krachtige manier op papier te krijgen zodat jouw verhaal ook voor anderen prettig is om te lezen. Het liefst een methodische aanpak die stap voor stap naar je boek gaat. Vraag ernaar als je de begeleider spreekt!

 

Tip 3: Bel vooraf met de docent, schrijfcoach

Heb je een schrijfvakantie in het buitenland (Spanje, Portugal, Frankrijk) gevonden die je wat lijkt? Bel de docent. Dat is niet alleen prettig voor jou, maar ook voor degene die de schrijfweek begeleidt.

 

Als je autobiografisch schrijft, betekent het dat de schrijfweek persoonlijk gaat worden. Dat de coach zal gaan grasduinen in jouw leven en dat is nogal wat. Extra belangrijk dus om een goede klik te hebben met de persoon die jou mag begeleiden. Het komt behoorlijk nauw. Geen klik tijdens het telefoongesprek? Niet boeken! Voelt het goed? Boek je schrijfvakantie, schrijfweek of schrijfretraite.

 

Twijfel je? Zoek verder. Bel andere docenten en bel desnoods iemand twee keer. En nee, dat is niet raar of twijfelkonterig. Dat is juist heel slim.

 

Stel tijdens het gesprek deze vragen:

  • Hoe groot is de groep maximaal?
  • Hoeveel persoonlijke begeleiding kan ik verwachten?
  • Wat is de aanpak?
  • Waar kan ik referenties lezen?
  • Waarom doet deze persoon wat hij / zij doet? (drive)

 

Tip 4: Zorg voor optimale rust

 

Een schrijfvakantie in het buitenland geeft je 100% focus op je boek. Je rondt dingen thuis en op je werk af. 

Waar je ook schrijft, als je structuur nog niet staat, verblijf dan bij voorkeur niet in Nederland. Waarom? Goede vraag! Omdat je er bént; je bent telefonisch bereikbaar en dat weet het thuisfront ook ‘Ik weet dat je in een training zit, maar waar kan ik de suiker vinden?’ Weg die focus, zonde! Dit zie ik dikwijls gebeuren bij cursussen die ik in Nederland geef.

 

Gelukkig zetten we onze telefoon vaak uit, maar het gaat vooral om die aankondiging thuis en op je werk ‘Ik ga naar Spanje voor een schrijfweek’. Daarmee geef je je omgeving een het signaal dat je er niet bent. In het vliegtuig stappen geeft een signaal aan je hoofd. Je bent er niet. Niet voor je kinderen of je partner, en niet voor je collega’s. Niet voor ‘een minuutje’, niet voor een ‘klein vraagje’.

 

Ga bij voorkeur naar een zonnig land. In de zomer kan dat gerust Nederland, België of Frankrijk zijn. Een schrijfweek onder de zon in Andalusië is natuurlijk het hele jaar een goed idee. Zon stimuleert namelijk energiestromen die je, zeker in het begin van je schrijfproces, heel goed kunt gebruiken. Net als de culinaire uitspattingen trouwens. 

 

Tip 5: Alleen rust nodig? Regel het zelf!

Een schrijfvakantie in het buitenland is een cadeau aan jezelf

Heb je geen schrijfbegeleiding nodig, maar zoek je vooral een paar dagen rust? Huur een huisje. Echt, het hoeft niet de wereld te kosten. Via www.booking.com is het zo geregeld.

 

Bedenk wel dat met een huisje in de bossen de intensieve schrijfbegeleiding van de coach die weet waar hij of zij het over heeft, weg is. Net als het heerlijke eten, het schrijven met anderen en het in-de-watten-gelegd-worden-gevoel.

 

Dat is dan ook precies het cadeau aan jezelf om juist wél zo’n schrijfweek te boeken. Maar wat je ook doet, kies bewust. Succes!

 

O ja, heb je een vraag, zet ‘m hieronder. Ik antwoord altijd.

Zo kies jij je ideale schrijfvakantie in het buitenland schrijfvakantie

www.100jaarnavandaag.com

Misschien vind je dit ook interessant:

Waarom Soul Writing essentieel is voor elke schrijver: 5 onmisbare redenen op een rij

Waarom Soul Writing essentieel is voor elke schrijver: 5 onmisbare redenen op een rij

Als je denkt dat je als schrijver zonder Soul Writing kunt, dan zit je er faliekant naast. Geen zweverigheid hier, aardser dan Soul Writing wordt het niet. Ik heb het over het prachtige werk dat schuilgaat achter het schrijven van een autobiografisch boek. Het soort schrijven dat diep in je ziel doordringt. Hieronder lees je vijf onbetwistbare redenen waarom Soul Writing niet slechts een keuze is, maar een absolute noodzaak voor iedereen die zijn verhaal met bezieling wil vertellen.

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht, kan dat? Jazeker! Vandaag is het Internationale Vrouwendag en speciaal daarvoor zet ik deze drie vrouwelijke schrijvers in het licht. Wat ze delen is dat hun boeken grote veranderingen teweeg brengen. Laat het de inspiratie zijn...

Beter leren schrijven? 9 schrijftips voor je autobiografie

Beter leren schrijven? 9 schrijftips voor je autobiografie

Als levensverhaalschrijver wil je beter leren schrijven. En het liefst zo dat je lezer in jouw boek duikt en het niet kan wegleggen. Waar moet je op letten? Wat zorgt voor spanning en hoe zorg je de lezer vanaf de eerste zin geboeid is?

Brenda van Es hielp al honderden mensen bij het schrijven van hun autobiografische boek. Ze volgde de Academie voor Communicatie in Amsterdam en maakte carrière bij beursgenoteerde bedrijven en goededoelenorganisaties. In 2013 richtte ze ‘100 jaar na vandaag’ op en vertrok samen met haar man naar Spanje om daar het hele jaar door schrijfcursussen te geven onder de naam ‘Ik & Mijn verhaal’.

Een jaar later ontwikkelde ze de ©ES methodiek – Eerst Structuur – speciaal voor levensverhaalschrijvers. Het resultaat is verbluffend: levensechte verhalen komen helder en krachtig op papier, óók zonder schrijfervaring.

In 2017 verscheen van haar hand het boek ‘Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven’. Het werd lovend ontvangen door Schrijven Magazine.

Je bestelt het boek hier.

0
Je winkelmandje
Your cart is empty.
×

Bel of App ons gerust

×