fbpixel

3 schrijftechnieken om te schrijven als een schrijver

Schrijftechnieken om te schrijven als een schrijver, welke heb je nodig?

Wie zich een beetje verdiept in technieken van het schrijven, belandt al snel in allerlei magazines, schrijfboeken en workshops. Daar valt veel te winnen voor je schrijverij. Hoe meer je ermee aan de slag gaat en erover leest, hoe beter je begrijpt dat boeiend en vlot schrijven nog niet zo eenvoudig is.

Misschien vraag je je af: zijn er ook simpele, praktische schrijftechnieken voor levensverhaalschrijvers waardoor een tekst meteen beter wordt? Absoluut! Ik geef je er 3.

blog schrijven met zintuigen - De taal van smaak
 

3 schrijftechnieken die je direct kunt toepassen voor je levensverhaal

Korte zinnen, lange zinnen

schrijftechniek 1

Een boek schrijven is een mooi idee, maar nog mooier is het als het helder en krachtig is geschreven. Dat het een tekst is die lekker loopt. Probeer daarom eens lange en korte zinnen met elkaar af te wisselen.
De gemiddelde zinslengte is 13 woorden. Kijk je geschreven teksten er eens op na. 
Als je niet oppast blijf je hangen in een zinnetje van 12 woorden, eentje van 15, van 13, en, doe ‘ns gek, 10 woorden. Maar taal is ritme, misschien ken je die uitspraak. Door telkens ongeveer dezelfde zinslengte te gebruiken, vuur je eerder kogels af in plaats van muziek. Schrijf een keer een korte zin, met daarna een lange. Of twee korte zinnen achterelkaar.  Merk je direct. Wedden dat je direct resultaat hebt als je deze tip gaat toepassen?
Ik zag haar van ver al aan komen lopen. Ze droeg een roze ribbroek, zo eentje die uit het jaar kruik leek te komen, maar die ze waarschijnlijk onlangs bij de ZARA had gekocht. Vorige week zag ik daar een soortgelijk exemplaar in de etalage. Ik haat rib. En roze ook trouwens.

Let er trouwens wel op dat je je lezer te sturen hebt bij de lange zinnen. In een zin van 25 woorden bepalen de komma’s hoe iemand de zin leest. Vergeet ze niet. Je lezer zal je dankbaar zijn.

 

Symboliek

schrijftechniek 2

Je lezer neemt straks jouw woorden tot zich in een laten we zeggen nogal relaxte toestand. Zittend in een stoel, liggend in bed, hangend op de bank. Maar hij of zij is niet lui, je lezer is aan het hoofdgymnastieken. Lezen is denkwerk. Voed dat!

Symboliek gebruiken is een verrijking van je tekst. Ik zeg niet dat je nu allerlei uilen, kleuren, lieveheersbeestjes, hanen, veren en kronen in je tekst moet gaan proppen. Het gaat om de schoonheid ervan. Misschien merkt je lezer het niet eens op en ook dat is helemaal prima. Voelen zal hij of zij het waarschijnlijk wel.

Probeer iets, bijvoorbeeld wat er gebeurt of wat je ziet, te combineren met een emotie die je wilt overbrengen.

Dat is de symboliek die je tekst direct rijker maakt. Zacht aanwezig, als een achtergrondmuziekje op de zondagochtend.

Een voorbeeld:
 
Ik hang op en loop naar de tuin. Het onkruid heeft er deze lente zin in. Van de perenboom druipt al dagen achtereen een plakkerig goedje dat nu op een stoel is gaan lekken. Het lijkt wel stroop. Kleverige, bruine strepen lopen over de witte rugleuning. Haar vraag echoot in mijn hoofd: ‘ik wil graag weten hoe mijn teksten door anderen worden ervaren, wat er blijft plakken.’ Online schrijfcursussen, zou dat wat voor haar zijn?
Schrijftechnieken toepassen zorgt voor hoofdgymnastiek bij je lezer
Schrijftechnieken toepassen zorgt voor hoofdgymnastiek bij je lezer

En, toen, want, of

En de laatste, nummer 3

Vaart houden in je tekst is een vak apart. En dat heeft niet alleen te maken met ritme, maar ook met hoe je je zinnen begint. Toen ik een tijdje geleden een tekst onder ogen kreeg van een cursist die haar levensverhaal aan het schrijven was, zag ik weer hoe vaak we ons onnodig aan die verdomde taalregels houden, die we ooit leerden op school.
Regels van vroeger. Toen je een zin nog niet mocht beginnen met toen. Of met of. Want dat zou grammaticaal niet kloppen. En moet je nu eens zien hoe vaak het gebeurt! Om je vingers bij af te likken, want de vaart erin houden, dat kunnen we nu een stuk beter.
 
Dus begin je zin gerust met dus. Of met of. Het mag allemaal. Breek de regels.
Nog meer leren over schrijven? Volg de online schrijfcursus  ♥

Online schrijfcursus Beter leren schrijven

Wil je nog veel meer praktische tips waarmee je je verhaal boeiend op papier zet?
Volg de online schrijfcursus met deze belangrijke onderwerpen voor levensverhaalschrijvers:

  • herinneringen/flashbacks
  • dialogen
  • spanningopbouw

Meer dan 500 mensen gingen je al voor. De cursus wordt beoordeeld met een 9,2!

Klik op de link hieronder:

Ja, ik wil beter leren schrijven

Misschien vind je dit ook interessant:

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht, kan dat? Jazeker! Vandaag is het Internationale Vrouwendag en speciaal daarvoor zet ik deze drie vrouwelijke schrijvers in het licht. Wat ze delen is dat hun boeken grote veranderingen teweeg brengen. Laat het de inspiratie zijn...

Brenda van Es hielp al honderden mensen bij het schrijven van hun autobiografische boek. Ze volgde de Academie voor Communicatie in Amsterdam en maakte carrière bij beursgenoteerde bedrijven en goededoelenorganisaties. In 2013 richtte ze ‘100 jaar na vandaag’ op en vertrok samen met haar man naar Spanje om daar het hele jaar door schrijfcursussen te geven onder de naam ‘Ik & Mijn verhaal’.

Een jaar later ontwikkelde ze de ©ES methodiek – Eerst Structuur – speciaal voor levensverhaalschrijvers. Het resultaat is verbluffend: levensechte verhalen komen helder en krachtig op papier, óók zonder schrijfervaring.

In 2017 verscheen van haar hand het boek ‘Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven’. Het werd lovend ontvangen door Schrijven Magazine.

Je bestelt het boek hier.

×

Bel of App ons gerust

×