fbpixel

10 fouten die je niet wilt maken bij het schrijven van je levensverhaal

Een boek schrijven geïnspireerd op jouw leven? Is dat wat je wilt? In deze post vind je 10 tips, of anders gezegd, 10 fouten die je niet wilt maken bij het schrijven van je levensverhaal.

Je levensverhaal schrijven gaat om lef en moed. En daarnaast heb je ook nog eens te maken met het getuimel over al die herinneringen die je hebt. Een uitdaging op zich!

Je geleerde lessen overbrengen aan je lezers, dat wat je het leven je liet zien, wil je herkenbaar en meeslepend op papier zetten. Graag ook nog zo, dat het ook nog een beetje lekker leest. Zo lekker, dat ze je boek niet wegleggen. Omdat ze empathie voelen. Omdat ze het een en ander van jouw verhaal herkennen. Omdat jouw woorden raken.

Je verhaal vermakelijk en authentiek op papier zetten is een kunst. Deze 10 vergissingen voorkom je beter.

1. schrijven uit wraak

In het leven gebeuren nare dingen en soms is een ander daar schuldig aan. Een ex, een ouder, een stiefmoeder, een partner van een van je broers of zussen of misschien zelfs de buren. Wil je je gelijk halen of wraak nemen met je boek, schrijf beter niet. Als er al een schuldige is, is dat iets wat je lezer zelf wil ontdekken. Laat dat zien door te schrijven over wát jou is gebeurd en laat je eigen mening over de ander achterwege.

2. schrijven vanaf de dag dat je geboren werd

Schrijven is keuzes maken want je kunt niet alle dagen en alle personen uit je leven opvoeren in je verhaal. Een levensverhaal is pas een verhaal als je weggaat van en-toen-en-toen-en-toen. Anders doe je niets anders dan het achterelkaar plakken van gebeurtenissen. Lezers zoeken naar het belangrijke in je verhaal, niet het minuscule waar ze geen kern aantreffen.

3. schrijven zonder thema

Heb je geen thema, dan zwabber je wat af. En dat is zonde voor jou (omdat je jezelf verliest in het schrijven) maar ook voor de lezers. Ook zij hebben richting nodig. Dus: waar is het je in jouw boek om te doen?

4. schrijven zonder te weten hoe het verhaal zich ontwikkelt

Het beste begin je met een tijdlijn, wat gebeurt er wanneer in het verhaal? Het kan heel goed zijn dat je door de ene gebeurtenis, weer bij een andere uitkomt. Als je je thema hebt, gaat dit overzicht je bij het schrijven helpen om te beslissen wat je wel of wat je juist niet schrijft.

5. geen rekening houden met je lezers

Je leven als verhaal schrijven, betekent dat je weggaat van dagboekschrijven, zeker als het je bedoeling is dat anderen het lezen. Dat betekent dat je dialogen inzet, de context schetst. Kijk naar je verhaal alsof het fictie is. Want als schrijver heb je één opdracht: zorgen dat je lezers de pagina om gaat slaan. Dat betekent: je lezers vermaken, spanning opbouwen, ze meenemen in wat je overkwam.

6. zeggen hoe het moet

Je lezers willen weten hoe je iets hebt gedaan, hoe je ermee dealde of waar je kracht uit haalde. Ze willen met je mee leven in je verhaal, geen voorgekauwde lessen lezen waarin je vertelt hoe het moet. Wil je dat wel, overweeg dan een zelfhulpboek.

7. jezelf als held neerzetten

Oké, je bent wel de held in je eigen verhaal maar, en nu komt het, wat je niet moet doen is jezelf zo neerzetten. Pochen, jezelf op de borst slaan, pas ermee op. Je kunt jezelf niet als de beste versie van jezelf neerzetten. Juist in een levensverhaal gaat het erom een waarachtig beeld van jezelf te schetsen. Eentje met sterktes en met zwaktes. Je bent niet perfect en dat hoeft ook niet. Je lezer houdt van authentieke mensen. Zoals jij. 

8. te dicht op het verhaal zitten

Het duurt soms jaren voordat je zover bent om je verhaal te schrijven. Het is fijn als je merkt dat je naar je verhaal kunt kijken in plaats van er middenin te staan. Als het nog te dichtbij is kan het zijn dat je bepaalde gebeurtenissen wilt beschrijven omdat ze voor jou belangrijk zijn. De vraag is of ze ook belangrijk zijn voor je verhaal. Dat zijn twee verschillende dingen. Als je dat verschil gaat zien, wordt het schrijven een prachtige reis naar je ware verhaal.

9. in zitten over gevoelens van anderen

Je moeder komt voor in je verhaal? Of een goede vriend? Of juist die etter van een baas? Niet iedereen zal er even goed vanaf komen in jouw boek. Houd het bij jouw waarheid, vertel het verhaal vanuit jouw perspectief. Bedenk wat je het waard vindt om iemand in je verhaal te zetten en kijk of het echt iets toevoegt. Besef dat de ander ook zijn of haar kant van het verhaal mag schrijven.

10. niet goed genoeg schrijven

Schrijven is een kunst op zich, een ambacht. Soms zeggen mensen: ik heb een heel bijzonder verhaal. Ze hopen dat dat op zichzelf al genoeg is om uitgegeven te worden. Helaas werkt het niet zo. Een verhaal is pas bijzonder, mooi, innemend of integer door de manier waarop het geschreven is. Het beste steek je daarom veel tijd in beter leren schrijven. Volg workshops, laat je coachen en, zo zei Renate Dorrestein eens: ‘lees je scheel’ (meer tips van Renate Dorrestein).

Misschien vind je dit ook interessant:

Waarom Soul Writing essentieel is voor elke schrijver: 5 onmisbare redenen op een rij

Waarom Soul Writing essentieel is voor elke schrijver: 5 onmisbare redenen op een rij

Als je denkt dat je als schrijver zonder Soul Writing kunt, dan zit je er faliekant naast. Geen zweverigheid hier, aardser dan Soul Writing wordt het niet. Ik heb het over het prachtige werk dat schuilgaat achter het schrijven van een autobiografisch boek. Het soort schrijven dat diep in je ziel doordringt. Hieronder lees je vijf onbetwistbare redenen waarom Soul Writing niet slechts een keuze is, maar een absolute noodzaak voor iedereen die zijn verhaal met bezieling wil vertellen.

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht, kan dat? Jazeker! Vandaag is het Internationale Vrouwendag en speciaal daarvoor zet ik deze drie vrouwelijke schrijvers in het licht. Wat ze delen is dat hun boeken grote veranderingen teweeg brengen. Laat het de inspiratie zijn...

Brenda van Es hielp al honderden mensen bij het schrijven van hun autobiografische boek. Ze volgde de Academie voor Communicatie in Amsterdam en maakte carrière bij beursgenoteerde bedrijven en goededoelenorganisaties. In 2013 richtte ze ‘100 jaar na vandaag’ op en vertrok samen met haar man naar Spanje om daar het hele jaar door schrijfcursussen te geven onder de naam ‘Ik & Mijn verhaal’.

Een jaar later ontwikkelde ze de ©ES methodiek – Eerst Structuur – speciaal voor levensverhaalschrijvers. Het resultaat is verbluffend: levensechte verhalen komen helder en krachtig op papier, óók zonder schrijfervaring.

In 2017 verscheen van haar hand het boek ‘Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven’. Het werd lovend ontvangen door Schrijven Magazine.

Je bestelt het boek hier.

0
Je winkelmandje
Your cart is empty.
×

Bel of App ons gerust

×