fbpixel

Geld verdienen met het schrijven van een boek. Kan dat?

Hoeveel verdien je met het schrijven van een boek?

 

Voor velen een droom: geld verdienen met het schrijven van een boek. Misschien ken je de succesverhalen van JK Rowling en Saskia Noort, maar die zijn eerder een uitzondering dan de regel. Een boek schrijven en uitgeven kost namelijk veel tijd en geld; it’s a long way. Kosten die je – als het even kan – tijdens de verkoop wilt terugverdienen.

 

Geld verdienen met het schrijven van een boek. Kan dat? geld verdienen boek schrijven

 

 

 

Schrijvers verdienen evenveel als zeventienjarige vakkenvullers

 

Daarmee kopte het NRC een paar jaar geleden. Ik schrok best wel toen ik dit artikel tegenkwam. Ik citeer:

 

Blij met tweeduizend verkochte boeken. Kan een mens daarvan leven? Nee. Verreweg de meeste literaire schrijvers en hun uitgevers knijpen in hun handen bij verkochte oplages van tweeduizend stuks. Daar verdient een schrijver nog geen 4.000 euro aan. Niet iedereen schrijft even snel, maar je kunt er van uitgaan dat, als je de werkzaamheden per uur omslaat, snelle literaire schrijvers gemiddeld hooguit het uurloon verdienen van een zeventienjarige vakkenvuller bij de Albert Heijn (iets meer dan vijf euro bruto).

 

Het mooie is dat de schrijver van het stuk zijn eigen ervaringen deelt; het ging over twee romans. Beide uitgegeven bij een uitgeverij, niet bij een drukkerij/uitgeverij. Daar krijg je zo’n (5% tot) 10% royalty’s – een percentage dat je van de uitgeverij krijgt per verkocht boek. Weet dat een uitgeverij de deuren niet zomaar opent voor onbekende schrijvers, en dat het zeker drie maanden duurt voordat je antwoord krijgt of je überhaupt manuscript geschikt is. Maar goed, hem lukte het, ze zagen heil in zijn boek.

 

Had hij het beter zelf kunnen doen? Tja. Laten we eens gaan rekenen.

 

Geld verdienen met het schrijven van een boek. Kan dat? geld verdienen boek schrijven

 

 

 

Even rekenen

 

de kosten

 

Laten we zeggen dat de verkoopprijs van zijn boek rond de 20 euro lag, hij kreeg per boek 2 euro (10%). Dat maal tweeduizend boeken, is 4.000 euro. Maar stel dat hij het zelf had uitgegeven, dan had hij – grote kans – veel meer verdiend per boek.

 

Eerst eens kijken naar de drukkosten, opmaak, redactie enz. Want die kosten neemt de uitgeverij voor je uit handen. Doe je het zelf, dan zijn ze voor eigen rekening.

 

 1. laten drukken van het boek, 200 pagina’s met een full color cover, 2.000 stuks: 1.813 euro
 2. opmaak 650 euro (grove schatting)
 3. eindredactie, 70.000 woorden a 3 cent: 2.100 euro

 

Kosten: 3.863 euro

 

de opbrengst

 

Wat is de opbrengst die er tegenover staat? Stel hij verkoopt 2.000 boeken x 20 euro = 40.000 euro. Haal er de kosten vanaf, minus 3.863 euro. Dan houd je 36.135 euro over.

 

Opbrengst: 36.135 euro*

 

Zo simpel is de rekensom helaas niet

 

Geld verdienen met het schrijven van een boek. Kan dat? geld verdienen boek schrijven

 

De uitgeverij weet 2.000 boeken weg te zetten via de boekhandel en andere kanalen. De vraag is hoeveel boeken jij – zonder al die connecties in de boekenwereld – gaat verkopen. Dat maakt de bovenstaande rekensom alles behalve realistisch. Kosten voor distributie, een tweede/derde/vierde redacteur, marketing, fotografie, schrijfcoaching enzovoorts heb ik hier ook buiten beschouwing gelaten, maar zijn weldegelijk kosten om rekening mee te houden. En natuurlijk piept de belastingdienst ook nog ergens om de hoek.

 

Hoeveel boeken verkopen de meeste mensen?

 

‘Hoeveel boeken verkopen de meeste schrijvers?’ vraag je je misschien af. Geen 2.000. Sterker nog, dan heb je een flinke oplage bereikt. Je wilt waarschijnlijk een eerlijk antwoord dus dat ga ik je geven. Een boek van een onbekend persoon heeft in principe geen grote afzetmarkt. Met 50-100 boeken zit je aardig in de goede richting. De drukkosten per boek gaan in dat geval ook flink omhoog.

 

Je spaarvarken bij 100 boeken

 

Stel, het drukken van je boek kost 10 euro per stuk, je verkoopt ‘m voor 20 euro, dan heb je het over 10 euro per boek x 100 mensen = 1.000 euro. Eerlijk is eerlijk, van je pen ga je je spaarvarken niet vullen. Er zijn uitzonderingen, uiteraard, maar reken jezelf niet rijk.

 

Wie zijn de kopers van je boek?

 

De kopers zijn meestal vrienden, familie, buren, kennissen. Er zijn uitzonderingen natuurlijk. Misschien ben je goed in marketing, aanwezig op social media met duizenden volgers of heb je een groot netwerk. Dat helpt natuurlijk altijd om de oplage flink omhoog te brengen.

 

(voor een businessboek gelden andere regels, daar gaat het nadrukkelijk niet over in deze blog). 

 

Wat het schrijven oplevert

 

Het schrijven geeft je zulke mooie andere dingen, dat is niet in geld uit te drukken ♥

 

 • je inspireert anderen met jouw boek
 • je hebt inzichten opgedaan over jezelf tijdens het schrijven
 • je hebt een nieuwe hobby
 • jouw boek ís er. Wauw!
 • wellicht vond je andere mensen met dezelfde interesses tijdens het proces
 • anderen begrijpen je verhaal nu beter
 • je hebt iets concreets in handen, je kunt jóuw boek doorgeven
 • je hebt gedaan waar heel veel mensen van dromen, en you did it!
 • je krijgt erkenning voor dat wat je leeft
 • enz. enz.

Wat verdien je met het schrijven van een boek?

Wat verdien je met het schrijven van een boek?

Verlies?

 

‘Maar Brenda, dat betekent dat ik eigenlijk verlies maak op een boek.’ Nee, dat hoeft niet. Je kunt jouw boek als self publisher uitbrengen op basis van Printing On Demand (P.O.D.). Dit houdt in dat wanneer er iemand je boek bestelt, er slechts één exemplaar wordt gedrukt. Op deze manier loop jij geen enkel risico en hoef je geen investeringen te doen voor het laten drukken van je boek. Vraag erna bij de drukkerij waar je je boek(en) laat drukken. Jouw investering zit ‘m vooral in tijd, eventuele boekcoaching, eindredactie en opmaakkosten van het boek.

 

Uitgeven in eigen beheer

 

Je boek uitgeven in eigen beheer, is dat slim? Als het om mijn cursisten gaat, raad ik het ze zelfs aan. Je blijft het dichtst bij het boek zoals jij het voor ogen hebt. Daarnaast is het praktisch en snel. Zelfs al kom je een gerenomeerde uitgeverij binnen, dan nog lig je eerst drie maanden op de slush pile van uitgeverij A, en bij afwijzing ga je nog een keer dat proces in bij uitgeverij B. 

 

Door uit te geven in eigen beheer, ben je snel én onafhankelijk. Er is niemand die zegt dat de gekozen titel niet kan, dat er een andere portretfoto op de kaft moet. Je bent autonoom in je beslissingen en dat is heel wat waard. Mits je daar een beetje gevoel voor hebt natuurlijk.

 

Waar kun je terecht? 

Om je boek uit te geven is het goed te weten waar je je het meest thuisvoelt. Voor de één is dat Pumbo, voor de ander Bestel mijn boek, voor weer een ander IPS. Pas overigens op dat je niet bij een verkeerde partij binnenstapt, zo eentje die je gouden bergen belooft, je boekidee de hemel inprijst en je tegelijkertijd verplicht om een flinke oplage van je eigen boek af te nemen. 

 

Geld verdienen met het schrijven van een boek. Kan dat? geld verdienen boek schrijven

 

Bekende schrijvers geven ook uit in eigen beheer

 

Wat mij en steeds meer anderen sterkt in het fan zijn van ‘eigen beheer’, is dat ook bekende schrijvers zelf zijn gaan uitgeven. Waarom? Omdat uitgeverijen kampen met een ‘afgenomen toegevoegde waarde’ waardoor bekende auteurs vertrekken. Ook wijlen Dorrestein verliet een tijd de uitgeverij na een onenigheidje, net als Paulien Cornelisse die uitgeverij Atlas verliet en zelf een boekteam samenstelde. Ton Vogels, auteur, zegt:

 

[ misschien vind je dit blog ook interessant,

schrijftips van Renate Dorrestein ]

 

“Onder andere doordat het makkelijker is geworden om zelf je boek uit te geven. Het zogenaamde kwaliteitskeurmerk dat een uitgever altijd was, is bovendien geen garantie voor succes. Ook als je als schrijver bij een uitgeverij zit is het lastig om aandacht te krijgen met je boek.” 

 

Geld verdienen met het schrijven van een boek. Kan dat? geld verdienen boek schrijven

 

 

 

Meer dan 100 boeken verkopen? Werk aan je bekendheid!

 

Als je een flink aantal boeken wil verkopen, dus meer dan 100, dan gaat het vooral om je fans en je bekendheid. Niet als je boek er is, maar ver, ver (heel ver) ervoor. Met de mogelijkheden om jezelf via sociale media te promoten, is er een jubelende toekomst voor de zelf-publicerende schrijver, die zich op eigen houtje bekend weet te maken (kijk maar naar bloggers!). Het kan echt, maar het is hard werken. Niemand wordt vanzelf bekend.

 

 

 

Je boek níet uitgeven, dat kan natuurlijk ook

 

Schrijven gaat niet alleen over geld. Voor de meeste lezers hier geldt dat ze niet hoeven te leven van de pen. Schrijfgeluk is ook wat waard.

 

Niet publiceren

 

Niet iedereen wil publiceren. Dat is ten eerste een godsgeschenk voor de schrijver zelf. De lol, het plezier staat voorop, en elke keer als ik iemand tref zonder publicatiewens, feliciteer ik die persoon. Wat fijn dat je 100% voor jezelf en je verhaal kiest. Je kunt je boek ook per stuk laten printen bij de bovenstaande drukkerijen, zonder ISBN.

 

Publiceren voor dierbaren

 

En dan zijn er mensen die hun verhaal willen publiceren voor de familie en andere dierbaren om hen heen. Hartverwarmend dat zij, net als 100 Jaar Na Vandaag, het doorgeven van verhalen zo belangrijk vinden. Doorgeven aan de volgende generatie. De mooie gesprekken die zullen gaan plaatsvinden, vaak al tijdens het schrijven, en dikwijls erna, als het boek er eenmaal is. De familiebanden die sterker worden. Plekken in het gezin die opgeschud worden, ook dat hoort er allemaal bij. Dat is onbetaalbaar schrijfgeluk.

 

Druk je boek bij een drukkerij in een oplage die bij je past. Geniet van het (intieme?) boeklanceringsmoment met je dierbaren.

 

Publiceren voor het grote publiek

 

Natuurlijk zijn er ook mensen die willen publiceren voor het grote publiek. Misschien ben jij zo iemand? Je wilt anderen inspireren en raken, boeien en bewegen. En ook daar klopt het hart van 100 Jaar Na Vandaag sneller van. Want wie zouden we zijn in een wereld zonder het gedeelde woord? Hoe zouden anders de levensechte verhalen van Hendrik Groen, Elena Ferrante, Mandela of De tatoeëerder van Auschwitz tot ons komen?

 

Geld verdienen met het schrijven van een boek. Kan dat? geld verdienen boek schrijven

 

Schrijf jezelf gelukkig

Hopelijk begrijp je door deze blog een beetje hoe het zit met geld verdienen en een boek schrijven. Reken jezelf niet rijk, maar schrijf jezelf gelukkig. 

Schrijf je je levensverhaal? Download hieronder gratis de eerste 25 pagina’s van mijn boek Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven. Doe maar. Het is gratis. En veilig. Neus je daarna weer verder.

Gewoon doen hoor, die gratis download!

 

 

Persbericht Online Schrijfcafé

Download nú gratis de eerste 25 pagina’s!

Vul je naam en e-mailadres in. Dan krijg je direct GRATIS de eerste 25 pagina’s van

‘Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven’.

Je kunt de pagina’s nu downloaden

 

Misschien vind je dit ook interessant:

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht, kan dat? Jazeker! Vandaag is het Internationale Vrouwendag en speciaal daarvoor zet ik deze drie vrouwelijke schrijvers in het licht. Wat ze delen is dat hun boeken grote veranderingen teweeg brengen. Laat het de inspiratie zijn...

Brenda van Es hielp al honderden mensen bij het schrijven van hun autobiografische boek. Ze volgde de Academie voor Communicatie in Amsterdam en maakte carrière bij beursgenoteerde bedrijven en goededoelenorganisaties. In 2013 richtte ze ‘100 jaar na vandaag’ op en vertrok samen met haar man naar Spanje om daar het hele jaar door schrijfcursussen te geven onder de naam ‘Ik & Mijn verhaal’.

Een jaar later ontwikkelde ze de ©ES methodiek – Eerst Structuur – speciaal voor levensverhaalschrijvers. Het resultaat is verbluffend: levensechte verhalen komen helder en krachtig op papier, óók zonder schrijfervaring.

In 2017 verscheen van haar hand het boek ‘Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven’. Het werd lovend ontvangen door Schrijven Magazine.

Je bestelt het boek hier.

×

Bel of App ons gerust

×