fbpixel

Waarom je beter een boek koopt bij de lokale boekhandel (en niet bij Bol)

Van de week liep ik door de leukste boekhandel van Haarlem, De Vries boekhandel. Het was er druk, het is een van de weinige die deze moeilijke tijd voor deze branche overleeft. Terwijl ik een boek afrekende, raakte ik in gesprek met de kassajuffrouw. ‘Mensen weten nog steeds niet dat wij ook álle boeken kunnen leveren. En dat  auteurs meer verdienen als je via de boekhandel koopt. Maar ja, wat doe je eraan.’

 

Wat doe je eraan? Het de wereld vertellen!

 

WAAROM JE BETER JE BOEKEN KOOPT BIJ JE LOKALE BOEKHANDEL (EN NIET BIJ BOL)

 

Kijk, volgens mij zit het zo. Snelheid en gemak, dat geeft Bol ons en daarom bestellen we daar massaal. Vandaag besteld, is morgen in huis. Van mijn boek ‘Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven’ wordt 90% via Bol gekocht, terwijl ik de verkoop vooral gun aan de lokale boekhandel. Want Bol is allang niet meer de enige met de morgen-ploft-het-boek-op-je-deurmat belofte. Ook lokale boekhandels geven aan de volgende dag te kunnen leveren. Zoals De Vries.

 

BIJ BOL VERDIENT DE AUTEUR HET MINST

 

En hoe zit het met de auteur dan? Er zijn allerlei factoren die die opbrengst van een boek bepalen. De oplage is er eentje van: hoe hoger, hoe lager de drukprijs per boek. De auteur houdt bij een boek van 20 euro € 10, 40 over (en daar moet het boek ook nog van gedrukt worden, de schrijfuren laten we buiten beschouwing). De rest – dat is dus 48% – wordt afgedragen aan Bol. Acht-en-veertig! Zou je datzelfde boek kopen bij de lokale boekhandel dan verdient de auteur € 11,60 en is 42% voor de boekhandel. Als je koopt bij jouw lokale boekhandel houdt de auteur € 1,20 meer over. Per boek. Zou je bij ECI, Bruna kopen, dan geldt die 42% ook. Bol is de enige die 48% krijgt. Voor schrijvers blijven ze interessant want ze zijn nu eenmaal de grootste internetboekhandel van Nederland.

 

Rechtstreeks kopen bij de auteur kan ook. Niet elke schrijver geeft de lezer die mogelijkheid maar vooral voor schrijvers met een kleine oplage is dit interessant, omdat ze nergens commissie afdragen. En vaak kun je ook nog eens een gesigneerd exemplaar krijgen zonder dat je daar extra voor betaalt.

 

WIENS PORTEMONNEE GA JIJ SPEKKEN?

 

Sowieso liggen percentages hoog, daar kun je van alles van vinden maar veel veranderen we er niet aan. Van schrijven word je niet rijk, dat weten de meesten van jullie wel, tenzij je Adriaan van Dis heet. Juist door deze marges is het goed om stil te staan waar je je boek koopt en wiens portemonnee je spekt: van Bol, van de lokale boekhandel (die je vast heel graag in het straatbeeld houdt) of die van de auteur.

Misschien vind je dit ook interessant:

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht, kan dat? Jazeker! Vandaag is het Internationale Vrouwendag en speciaal daarvoor zet ik deze drie vrouwelijke schrijvers in het licht. Wat ze delen is dat hun boeken grote veranderingen teweeg brengen. Laat het de inspiratie zijn...

Beter leren schrijven? 9 schrijftips voor je autobiografie

Beter leren schrijven? 9 schrijftips voor je autobiografie

Als levensverhaalschrijver wil je beter leren schrijven. En het liefst zo dat je lezer in jouw boek duikt en het niet kan wegleggen. Waar moet je op letten? Wat zorgt voor spanning en hoe zorg je de lezer vanaf de eerste zin geboeid is?

Brenda van Es hielp al honderden mensen bij het schrijven van hun autobiografische boek. Ze volgde de Academie voor Communicatie in Amsterdam en maakte carrière bij beursgenoteerde bedrijven en goededoelenorganisaties. In 2013 richtte ze ‘100 jaar na vandaag’ op en vertrok samen met haar man naar Spanje om daar het hele jaar door schrijfcursussen te geven onder de naam ‘Ik & Mijn verhaal’.

Een jaar later ontwikkelde ze de ©ES methodiek – Eerst Structuur – speciaal voor levensverhaalschrijvers. Het resultaat is verbluffend: levensechte verhalen komen helder en krachtig op papier, óók zonder schrijfervaring.

In 2017 verscheen van haar hand het boek ‘Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven’. Het werd lovend ontvangen door Schrijven Magazine.

Je bestelt het boek hier.

×

Bel of App ons gerust

×