fbpixel

Persbericht Online Schrijfcafé

De ideale stok achter de deur om 2 uur lang te schrijven. ‘Het schrijfcafé ging online, dánkzij corona.’

Schrijfcafés zijn er in allerlei soorten en maten. Brenda van Es, Haarlemse, begon pas een maand geleden met het Online Schrijfcafé. ‘Het bestaat dánkzij corona. Het was helemaal niet mijn bedoeling online te gaan met het schrijfcafé dat ik op locatie had. Toen corona uitbrak, kon het niet anders en gingen we online. Nu komen er mensen uit heel Nederland en België om samen te schrijven. Elke maandag van 19-21 uur. Waar je woont, maakt opeens niet meer uit. Al woon je op de Bahama’s.’

Productief

Amper een maand begonnen en nu al zijn de geluiden positief. Simon, stamgast bij het Online Schrijfcafé: ‘Hier wordt heel veel geschreven. Echt productief. Ik schrijf op de maandagavond meer dan de hele week in mijn uppie.’ Deelneemster Esther ziet het als een sportschoolabonnement.

‘Er staat een afspraak in mijn agenda. Niet met mezelf maar de groep, ik heb ervoor betaald en dus gá ik.’

Elke maandag in het Online Schrijfcafé via Zoom

De schrijvers, vandaag zijn dat er negen, zeven vrouwen en twee mannen. Om stipt 19 uur worden ze welkom geheten. Daarna gaan ze in blokken van een half uur aan de slag. Tussentijds is er pauze met muziek.

‘Er is geen thema en er is geen opdracht in het online schrijfcafé. Het gaat om het schrijven zelf. Twee uur lang produceren.’

Of dat nu voor je boek is, voor een blog of een projectplan waar je tegenaan hikt, dat maakt niet uit.Albert (47) doet al vanaf het begin mee. Voor hem is vooral het samen schrijven de charme. Een goede sfeer, gehuld in schrijfvuur, dan produceer je nu eenmaal makkelijker. Serieus, maar met ruimte voor een grap. ‘Het is er ook gezellig. Ik voel echt verbondenheid onderling.’

Feedback voor wie wil

Na drie rondes is er mogelijkheid om feedback te krijgen voor maximaal 5 deelnemers op hun tekst. ‘Niet iedereen heeft zin in feedback en dat is natuurlijk ook prima’, zeg Van Es. De focus ligt vooral op wat goed gaat in de tekst. Dat zet de schrijfzin aan. Het voordragen van de geschreven tekst is daardoor ook een stuk leuker. ‘Het Online Schrijfcafé is voor veel mensen de ideale stok achter de deur om twee uur te blijven zitten en voluit te schrijven. Zien schrijven, doet schrijven. Aldus Brenda van Es.

Meer informatie:

Misschien vind je dit ook interessant:

Brenda van Es hielp al honderden mensen bij het schrijven van hun autobiografische boek. Ze volgde de Academie voor Communicatie in Amsterdam en maakte carrière bij beursgenoteerde bedrijven en goededoelenorganisaties. In 2013 richtte ze ‘100 jaar na vandaag’ op en vertrok samen met haar man naar Spanje om daar het hele jaar door schrijfcursussen te geven onder de naam ‘Ik & Mijn verhaal’.

Een jaar later ontwikkelde ze de ©ES methodiek – Eerst Structuur – speciaal voor levensverhaalschrijvers. Het resultaat is verbluffend: levensechte verhalen komen helder en krachtig op papier, óók zonder schrijfervaring.

In 2017 verscheen van haar hand het boek ‘Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven’. Het werd lovend ontvangen door Schrijven Magazine.

Je bestelt het boek hier.

0
Je winkelmandje
Your cart is empty.
×

Bel of App ons gerust

×