Hoeveel verdien je met het schrijven van een boek?

 

Voor velen een droom: geld verdienen met het schrijven van een boek. Misschien ken je de succesverhalen van JK Rowling en Saskia Noort, maar die zijn eerder een uitzondering dan de regel. Een boek schrijven en uitgeven kost namelijk veel tijd en geld; it’s a long way. En dat moet je tijdens de verkoop allemaal zien terug te verdienen.

Schrijvers verdienen evenveel als zeventienjarige vakkenvullers

Daarmee kopte het NRC in 2014. Ik schrok toen ik dit artikel tegenkwam. Ik citeer:

Blij met tweeduizend verkochte boeken. Kan een mens daarvan leven? Nee. Verreweg de meeste literaire schrijvers en hun uitgevers knijpen in hun handen bij verkochte oplages van tweeduizend stuks. Daar verdient een schrijver nog geen 4.000 euro aan. Niet iedereen schrijft even snel, maar je kunt er van uitgaan dat, als je de werkzaamheden per uur omslaat, snelle literaire schrijvers gemiddeld hooguit het uurloon verdienen van een zeventienjarige vakkenvuller bij de Albert Heijn (iets meer dan vijf euro bruto).

 

Het mooie is dat de schrijver van het stuk zijn eigen ervaringen deelt; het ging over zijn twee romans. Uitgegeven bij een uitgeverij, niet bij een drukkerij/uitgeverij. Daar krijg je zo’n 10% royalty’s – een percentage dat je van de uitgeverij krijgt per verkocht boek. Weet dat een uitgeverij de deuren niet zomaar opent voor onbekende schrijvers, en dat het zeker drie maanden duurt voordat je antwoord krijgt of je überhaupt manuscript geschikt is. Maar goed, hij kwam binnen en ze zagen heil in zijn boek.

 

Had hij het beter zelf kunnen doen? Tja. Laten we eens gaan rekenen.

Even rekenen

Waarschijnlijk lag de verkoopprijs van zijn boek rond de 20 euro, hij kreeg per boek 2 euro (10%), maal tweeduizend boeken, is 4.000 euro. Maar stel dat hij het bij Pumbo had geregeld, dan had hij – grote kans – veel meer verdiend per boek.

 

Eerst eens kijken naar de drukkosten, opmaak, redactie enz. Want die kosten neemt de uitgeverij voor je uit handen, maar als je het zelf doet komen deze voor eigen rekening.

 

 1. laten drukken van het boek, 200 pagina’s en full color cover, 2.000 stuks: 1.813 euro
 2. opmaak 650 euro (grove schatting)
 3. eindredactie, 70.000 woorden a 2 cent: 1.400 euro

Kosten: 3.863 euro

 

Ten tweede is de opbrengst die er tegenover staat belangrijk. Stel hij verkoopt 2.000 boeken x 20 euro = 40.000 euro. Haal er je kosten vanaf – 3.863 euro, dan houd je 36.135 euro over.

Opbrengst: 36.135 euro*

 

De uitgeverij weet 2.000 boeken weg te zetten via de boekhandel en andere kanalen. Maar de vraag is natuurlijk hoe veel boeken jij, zonder al die connecties in de boekenwereld, gaat verkopen. Ik waarschuw je vast: de bovenstaande rekensom is alles behalve realistisch.

 

NB*: Kosten voor distributie, een tweede/derde/vierde redacteur, marketing, schrijfcoaching enz. laat ik buiten beschouwing maar zijn weldegelijk kosten om rekening mee te houden. En natuurlijk piept de belastingdienst ook nog ergens om de hoek.

Hoe veel boeken verkopen de meeste mensen?

‘Hoe veel boeken verkopen de meesten mensen als ze de boeken zelf verkopen?’ vraag je je misschien af. Geen 2.000. Sterker nog, dan heb je een mieterse oplage bereikt! Je wilt waarschijnlijk een eerlijk antwoord dus dat ga ik je geven. Een boek van een onbekend persoon heeft in principe geen grote afzetmarkt. Met 50-100 boeken zit je aardig in de richting. Drukkosten per boek gaan dan uiteraard ook flink omhoog! De kopers zijn meestal vrienden, familie, buren, kennissen, enz.

 

(voor een businessboek gelden andere regels, daar gaat het nadrukkelijk niet over in deze blog). 

 

Stel, het drukken van je boek kost 10 euro per stuk, je verkoopt ‘m voor 20 euro, dan heb je het over 10 euro per boek x 100 mensen = 1.000 euro. Eerlijk is eerlijk, van je pen ga je je spaarvarken niet vullen. Er zijn uitzonderingen, uiteraard, maar reken jezelf niet rijk. Het schrijven geeft je zulke mooie andere dingen, dat is niet eens in geld uit te drukken ♥

 • je inspireert anderen met jouw boek
 • je hebt inzichten opgedaan bij, over en met jezelf tijdens het schrijven
 • je hebt een nieuwe hobby
 • je droomt niet over een boek, het ís er, wauw!
 • wellicht vond je andere mensen met dezelfde interesses tijdens het proces
 • anderen begrijpen je verhaal nu beter
 • je hebt iets concreets in handen, jóuw boek
 • je hebt gedaan wat heel veel mensen ook willen doen maar nooit zullen doen omdat het tijd en een bonk energie kost maar you did it!)
 • je kunt heel trots zijn op jezelf door het eindresultaat
 • enz. enz.

 

Wat verdien je met het schrijven van een boek?

Wat verdien je met het schrijven van een boek?

 

Verlies?

‘Maar Brenda, dat betekent dat ik eigenlijk verlies maak op een boek.’ Nee, dat hoeft niet. Je kunt jouw boek als self publisher uitbrengen op basis van Printing On Demand (P.O.D.). Dit houdt in dat wanneer er iemand ergens je boek bestelt, er slechts één exemplaar wordt gedrukt. Op deze manier loop jij geen enkel risico en hoef je vooraf geen investeringen te doen voor het laten drukken van je boek. Vraag erna bij de drukkerij waar je je boek(en) laat drukken. Jouw investering zit ‘m vooral in tijd, eventuele boekcoaching, eindredactie en opmaakkosten van het boek.

Uitgeven in eigen beheer

Ik ben er fan van: boeken in eigen beheer uitgeven. Als het om mijn cursisten gaat, raad ik het ze zelfs aan. Het is praktisch en snel. Zelfs al kom je een gerenomeerde uitgeverij binnen, dan nog lig je eerst drie maanden op de slush pipe van uitgeverij A, en bij afwijzing ga je nog een keer dat proces in bij uitgeverij B. Ik begrijp de erkenning voor je verhaal als je bij een gerenomeerde uitgeverij binnenkomt maar ze zullen je geduld testen, dus wees voorbereid. Voor je het weet ben je een half jaar verder.

 

Door uit te geven in eigen beheer, ben je snel én onafhankelijk. Er is niemand die zegt dat de door jou gewenste titel niet kan, dat er een andere portretfoto op de kaft moet. Je bent autonoom in je beslissingen en dat is heel wat waard.

 

Waar kun je terecht?

Je kunt gaan shoppen en kijken waar je je het meest thuisvoelt. Voor de één is dat Pumbo, voor de ander Bestel mijn boek, voor weer een ander IPS. Pas overigens op dat je niet bij een verkeerde partij binnenstapt, zo eentje die je gouden bergen belooft en je boekidee de hemel inprijst.

 

Lees deze blog waarin een duidelijke uitleg te lezen is bij wie je wel en bij wie je niet moet zijn (een must read).

 

 

Bekende schrijvers geven ook uit in eigen beheer

Wat mij gesterkt heeft in het fan zijn van ‘eigen beheer’, is dat ook bekende schrijvers self publishing auteurs zijn. Het schijnt dat uitgeverijen kampen met een ‘afgenomen toegevoegde waarde’ waardoor bekende auteurs vertrekken. Ook Dorrestein verliet een tijd de uitgeverij na een onenigheidje, net als Paulien Cornelisse die uitgeverij Atlas verliet en zelf een boekteam samenstelde (een supergaaf idee, klik hier om meer te lezen). Ton Vogels, auteur, zegt:

 

 

“Onder andere doordat het makkelijker is geworden om zelf je boek uit te geven. Het zogenaamde kwaliteitskeurmerk dat een uitgever altijd was, is bovendien geen garantie voor succes. Ook als je als schrijver bij een uitgeverij zit is het lastig om aandacht te krijgen met je boek.” (je leest het hele artikel hier)

 

Meer dan 100 boeken verkopen? Werk aan je bekendheid!

Als je een flink aantal boeken wil verkopen, dus meer dan 100, dan gaat het vooral om je fans en je bekendheid. Niet als je boek er is, maar ver, ver (heel ver) ervoor. Met de mogelijkheden om jezelf via sociale media te promoten, is er een jubelende toekomst voor de zelf-publicerende schrijver, die zich op eigen houtje bekend weet te maken (kijk maar naar bloggers!). Het kan wel, maar het is hard werken. Niemand wordt vanzelf bekend.

Schrijfgeluk is belangrijker dan geld

Schrijven gaat natuurlijk niet alleen over geld. Voor de meeste lezers hier, geldt immers dat ze niet hoeven te leven van de pen. Schrijfgeluk is ook wat waard.

 

Niet publiceren

Niet iedereen wil publiceren. Dat is ten eerste een godsgeschenk voor de schrijver zelf. De lol, het plezier staat voorop, en elke keer als ik zo’n iemand tref, feliciteer ik die persoon. Wat fijn dat je 100% voor jezelf en je verhaal kiest. Je boek kun je ook in oplage 1 laten printen bij de bovenstaande drukkerijen.

 

Publiceren voor een dierbaar publiek

En dan zijn er mensen die hun verhaal willen publiceren voor de familie en andere dierbaren om hen heen. Hartverwarmend dat zij, net als 100 Jaar Na Vandaag, doorgeven van verhalen zo belangrijk vinden. Doorgeven aan de volgende generatie. De mooie gesprekken die zullen gaan plaatsvinden, vaak al tijdens het schrijven, en dikwijls erna, als het boek er eenmaal is. De familiebanden die sterker worden. Plekken in het gezin die opgeschud worden, ook dat hoort er allemaal bij. Geloof mij, dat is onbetaalbaar.

 

Druk je boek bij een drukkerij in een oplage die bij je past. Geniet van het (intieme?) boeklanceringsmoment met je dierbaren.

 

Publiceren voor het grote publiek

Natuurlijk zijn er ook mensen die willen publiceren voor het grote publiek. Misschien ben jij zo iemand? Je wilt anderen inspireren en raken, boeien en bewegen. En ook daar klopt het hart van 100 Jaar Na Vandaag sneller van. Want wie zouden we zijn in een wereld zonder het gedeelde woord? Hoe zouden anders de levensechte verhalen van Hendrik Groen, Elena Ferrante, Mandela of De tatoeëerder van Auschwitz tot ons komen?

 

Ga op zoek naar een self publisher. Hierboven staan een aantal namen, maar er zijn er nog veel meer. Nog een paar tips op een rij:

 • Zorg dat mensen van tevoren je boek al kunnen kopen.
 • Wees über creatief en denk goed na over je marketing.
 • Maak een goede inschatting van het aantal boeken dat je gaat verkopen.
 • Laat een realistische bulk printen, die je bijvoorbeeld verkoopt bij je boeklancering, en doe de rest via POD zodat je geen financieel risico loopt.

 

Op naar je boek!

Wat ik hoop is dat je door deze blog een klein beetje bent gaan begrijpen hoe het zit in de uitgeverijwereld. Wat een realistisch aantal te verkopen boeken, is. Dat, als je groot wilt gaan, je groot zult moeten denken, ruim voordat je boek er is. Reken jezelf niet rijk, maar schrijf jezelf gelukkig. Hoort daar erkenning bij door heel veel boeken te verkopen? Ga er met volle overgave voor.

 

Op naar jouw boek,

Meer gratis inspiratie om (eindelijk) je boek schrijven?

Heb jij het gevoel dat het tijd is om je boek te schrijven? Om je schrijfdroom waar te maken? Niet rondlopen met het idee van een boek, maar het echt gaan doen? Laten we starten, meld je vandaag nog aan voor de gratis online schrijfcursus. Doe je mee? Al 2.409 mensen gingen je voor!

Ja, ik doe mee!