fbpixel

Zo doe je dat, een writer’s block doorbreken (en wat ontbijtkoek voor je doet)

Wat doe ik aan een writer’s block?

Ik ben vastgelopen in mijn schrijverij. Een writer’s block. Of beter, ik denk dat ik schrijfdepressief ben maar daar kwam ik pas achter toen ik voor de derde dag op rij geen een enkel blogonderwerp naar boven kon toveren. Wekenlang ging het juist zo goed en dat wilde ik maar wat graag vasthouden. Lekker elke week een blogje schrijven. Tekst genoeg. Zou je denken. Dus ik begon. Maar er komt nu al dagen niets, maar dan ook echt niets, uit mijn vingers.

Zo doe je dat, een writer’s block doorbreken (en wat ontbijtkoek voor je doet) writer's block

Bam! Daar zat ik, midden in een writer’s block

Dat was ergens vorig jaar. ‘In het verleden behaalde resultaten, bieden geen garantie voor de toekomst’. Hoe waar is dit voor de schrijverij! Waarom had ik niet eerder door dat ik in zo’n schrijversblok gevallen was? Simpel: ik heb altijd een onderwerp en als ik echt in een blokkade getrokken wordt, weet ik verstandelijk gezien wat ik moet doen. Maar deze keer leek het langer te duren dan normaal. Het lukte gewoon niet in mijn eentje eruit te komen. Pas toen ik terugkwam van een betoverende wandeling nabij een boeddhistisch centrum in de bergen, durfde ik me af te vragen wat er met me aan de hand was. Ik zat midden in een writer’s block en niet zo’n kleintje ook.

‘Zit in een writer’s dippie’

Nu ben ik ook nog eens bookcoach en dat maakt het misschien nog moeilijker om zulke dingen toe te geven. Zelfs een Renate Dorrestein had ermee te maken en die ging ook niet van de daken schreeuwen: ‘Ik heb het effe niet, hoor. Zit in een writer’s dippie, komt weer goed maar laat me nu maar met rust.’ Ik wéét dat dit gebeurt. Dat je schrijverij je in de steek kan laten. Ik weet ook dat het tijdelijk is en op den duur verdwijnt. Maar zelfs met die kennis valt het niet 1-2-3 te rijmen dat je erin zit. Ik bevond mij in een heel diep gat en er hing geen touw om eruit te klimmen. Ik kon naar het licht boven me kijken, maar kon er niet naartoe. Killing!

Ik wilde en ik wilde. En hoe meer ik wilde schrijven hoe minder het lukte. Ik struinde internet af en vond alleen maar  van die wijze, verstandige adviezen die ik al kende en niet werkten. ‘Blijf schrijven!’ zei het grootste schrijfmagazine in Nederland. Amahoeloe, waarover dan, daar kom ik juist niet bij!? ‘Beweeg vaker’, zei een tweede schrijfexpert Ja, doei, ik zit al 3 uur per week op de racefiets. ‘Zoek inspiratie’, zei schrijfpagina 3. Nee, dat is juist dat wat niet lukt. Wijze opgestelde adviezen vanachter een bureau door iemand die duidelijk géén writer’s block had. De adviezen hielpen niet. Van geen meter zelfs.

Totdat ik erover sprak met een vriendin die muziek maakte. Die herkenning! Zij wist precies hoe zo’n blokkade voelde en samen vloekten en tierden we er eens vrolijk een half uur op los. Hoe stom die blokkades zijn. En hoe niet handig. ‘Maar’, zei ze, ‘ik heb een gouden tip voor je. Echt.’ Het was dé tip waarmee ik de blokkade doorbrak. Zo’n soort tip heb ik ook voor jou in een video gezet, maar lees eerst even verder.

Niet óf je een writer’s block krijgt, maar wanneer!

Echte schrijvers kennen dit blokkade-gevoel misschien want het hoort bij hun vak. Maar als je voor de eerste of tweede keer een boek schrijft – bij de meesten die dit lezen is dat het geval  – is dit nieuw. Met een writer’s block heb je nog nooit te maken gehad. Misschien had je er zelfs nog nooit van gehoord. Je hebt altijd met heel veel plezier geschreven, hoe kan dit nou dan. Waarom voel je nu die angst? Angst dat dat boek er niet komt. Terwijl je het nota bene ook al tegen een paar mensen hebt gezegd! Er is druk en dat gevoel, die druk, is wel het laatste wat je op dit moment wilt.

Het kan ongrijpbaar voelen dat je niet verder komt met je schrijven, ik ervaarde dat tenminste zelf zo. Het is nooit de vraag of er een writer’s block komt, maar wanneer.

Vonkje inspiratie

Alhoewel je dat misschien niet verwacht, heb je juist nu de buitenwereld, jouw aanmoedigers harder nodig dan ooit. Niet om te trekken en te duwen dat je je boek gaat schrijven, nee, nee, dan blijf je er nog langer in. Word je zelfs boos of verdrietig, of missschien ga je met lange, huilende halen reageren op hun goeddoenerij: ‘Dat is het ‘m nouhou juist, da-hat boehoek komt er he-le-maal niet mee-heer.’ Schrik niet van jezelf; weet dat je blokkade alles op alles zet om te blijven bestaan in je hoofd.

Wat jij nodig hebt, is iemand die zegt wat je kunt doen om op adem te komen, weer lucht te voelen zodat er ruimte komt voor dat ene vonkje schrijfinspiratie.

Doorbreek je writer’s block met ontbijtkoek

‘Is dat het? Ontbijtboek? Geef die dan snel!’ hoor ik je zeggen. Het ligt iets anders. Om jou door deze situatie te helpen is het ten eerste belangrijk dat je weet dat je niet alleen bent. Het overkomt zo ontzettend veel mensen. Laat dat een geruststelling zijn. Ten tweede is het essentieel dat je begrijpt wat er in je hersenen gebeurt. Zonder technisch te worden is het in een notendop dit: je hebt een tijdelijk onvermogen om iets te doen in het creatieve proces. Dat betekent dat jij het even niet zelf zult kunnen bedenken. Pijnlijk gegeven, maar wel waar. Dat je het (misschien) ergens wel ziet, maar er niet bij komt. Dat je het niet aan kunt raken. Koekhappen naar tekst, zoiets.

writers block writer's block

Wat jij nodig hebt is ontbijtkoek zoals uit de commercial! iemand die liefdevol op je creativiteitsknoppen drukt en je iets aangeeft. Daardoor gaat je schrijfradartje heel langzaam weer draaien. Je hoeft er niet zelf naar te zoeken, je krijgt het gewoon van mij. Het enige wat jij hoeft te doen, is het aan te nemen. Klik hier en je komt er direct terecht.

Writer’s block uit. Liefde aan!

Nog niet geklikt? Ik geef je HIER die ene liefdevolle en relaxte schrijfoefening om je writer’s block te doorbreken. Ik zeg je stap voor stap wat je doet. Laat je hieronder weten wat het voor je heeft gedaan?

Meer gratis schrijftips om eindelijk je boek schrijven?

Heb jij het gevoel dat het tijd is om je boek te schrijven? Om je schrijfdroom waar te maken? Wil jij niet rondlopen met het idee van een boek, maar het echt gaan doen? Laten we dan nú direct starten en meld je aan voor de gratis online schrijfcursus. Doe je mee? Al 2.400 mensen gingen je voor.

 
Zo doe je dat, een writer’s block doorbreken (en wat ontbijtkoek voor je doet) writer's block

Misschien vind je dit ook interessant:

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht, kan dat? Jazeker! Vandaag is het Internationale Vrouwendag en speciaal daarvoor zet ik deze drie vrouwelijke schrijvers in het licht. Wat ze delen is dat hun boeken grote veranderingen teweeg brengen. Laat het de inspiratie zijn...

Brenda van Es hielp al honderden mensen bij het schrijven van hun autobiografische boek. Ze volgde de Academie voor Communicatie in Amsterdam en maakte carrière bij beursgenoteerde bedrijven en goededoelenorganisaties. In 2013 richtte ze ‘100 jaar na vandaag’ op en vertrok samen met haar man naar Spanje om daar het hele jaar door schrijfcursussen te geven onder de naam ‘Ik & Mijn verhaal’.

Een jaar later ontwikkelde ze de ©ES methodiek – Eerst Structuur – speciaal voor levensverhaalschrijvers. Het resultaat is verbluffend: levensechte verhalen komen helder en krachtig op papier, óók zonder schrijfervaring.

In 2017 verscheen van haar hand het boek ‘Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven’. Het werd lovend ontvangen door Schrijven Magazine.

Je bestelt het boek hier.

×

Bel of App ons gerust

×