fbpixel

7 quotes van Paulo Coelho over je boek schrijven (en hoe je die droom eindelijk waarmaakt)

Paulo Coelho over het schrijven van een boek

De Alchemist van Paulo Coelho is een verhaal uit duizenden. Meerdere keren werd ik de pagina’s ingetrokken en lieten ze mij niet meer los. Daarom dit keer een blog met inspirerende quotes van Paulo Coelho uit dit boek over het waarmaken van dromen. Een ware aanmoediging voor de schrijver!

7 quotes van Paulo Coelho over je boek schrijven (en hoe je die droom eindelijk waarmaakt) Paulo Coelho

De Alchemist; een boek over de Andalusische herdersjongen

Toen we in 2014 in Andalusië neerstreken, las ik de Alchemist nog een keer. Het gaat namelijk over een Andalusische herdersjongen die aan een reis begint. Het boek leek me nog relevanter dan het al was, nu ons avontuur zich ook afspeelde in Andalusië.  Paulo Coelho’s verhaal ontroerde mij opnieuw. Het verhaal als metafoor was zo treffend. Coelho raakte me trouwens niet alleen met de Alchemist, ook met zijn andere bijzondere verhaal Aleph kon ik wegzakken in een andere wondere wereld.

Dromen waarmaken

Coelho heeft het vaak in zijn schrijven over het waarmaken van dromen. Misschien droom jij al heel lang van een eigen boek, of heb je een andere droom waar je voluit voor wilt gaan. Wat je droom ook is, zijn quotes laten niemand onverschillig. Het kan zomaar zijn dat je geraakt wordt door een van zijn gonzende uitspraken. Ik heb er zeven op een rij gezet voor je!

[let op: vrije vertaling, gericht op schrijvers]

7 quotes van Paulo Coelho over je boek schrijven (en hoe je die droom eindelijk waarmaakt) Paulo Coelho

‘Iedereen kan op elk moment doen waar hij of zij van droomt.’

People are capable at any time of their lives of doing what they dream of

Als je deze zin ten volle tot je door laat dringen, wat is dat dan een geweldige en hoopvolle belofte. Weet wat je ten diepste wilt en je kunt het! Stel je toch voor, misschien is het waar! Stel je voor dat niemand je in de weg staat.

Vraag het jezelf: wie of wat houdt mij tegen om mijn boek te schrijven? Voor veel ons geldt dat we eerder onszelf tegenhouden, dan dat iets of iemand anders dat doet.  Ik denk terug aan mijn eigen situatie. Het duurde bij ons 7 jaar voordat we in beweging kwamen en naar Andalusië vertrokken. Daarover lees je alles in mijn boek In Spanje schijnt altijd de zon.

Maar sinds die tijd voel ik aan alles bij wat ik wil dat het gaat over in beweging zijn. Bewegen naar dat waar je zo naar verlangt.

‘De angst om te lijden is erger dan het lijden zelf.’

The fear of suffering is worse than the suffering itself

Wat als de wereld het een onzinnig boek vindt? Wat als het slecht geschreven is? Wie ben ik eigenlijk om dit te schrijven?

 

Nare zinnetjes die je interne criticus maar blijft roepen, helpen je niet. Angst en twijfel zitten soms zo in de weg. Niet alleen bij schrijvers trouwens, veel mensen die in een creatief proces zitten hebben er last van.

 

We willen niet falen, afgewezen worden, verkeerde keuzes maken enz. want dan zouden we kunnen lijden! Maar dat ‘mogelijke lijden’ laat je stil zitten en wegkwijnen in een hoekje, gevangen in dat wat er niet eens is. Het zorgt voor passiviteit. We draaien cirkeltjes totdat we er krankjorum van worden. Eruit stappen, het aankijken en de angst saboteren zorgen ervoor dat we ontdekken dat angst onnodig en ongegrond is.

Maar ja, doe dat maar eens. Ook hier geloof ik dat beweging je verder brengt. En dan doel ik niet op bewegen in cirkeltjes. Soms is er iemand nodig om je uit het karrespoor te trekken.

7 quotes van Paulo Coelho over je boek schrijven (en hoe je die droom eindelijk waarmaakt) Paulo Coelho

Vaak hoor ik schrijvers, die hun boek schreven en het onbetaalbare geluk ervaren om ermee in de spotlights te staan, zeggen: ‘Dít had ik mezelf nooit willen ontnemen’. Zij zijn het levende bewijs dat een droom waarmaken een proces is met vrijwel altijd een goede afloop.

 

‘Geef niet toe aan angst, want als je dat doet, zul je niet kunnen spreken tot je hart.’

Don’t give in to your fears. If you do, you won’t be able to talk to your heart

Alles is al gezegd hierboven, maar deze aanvulling is boogschutterscherp. Wie wil er nou niet naar z’n hart kunnen luisteren. Soms voel ik weleens de verbinding wegvallen tussen het hart en het hoofd, dat gebeurt iedereen zo nu en dan, tenminste, dat vermoed ik. Deze Coelho-quote schudt me dan weer wakker en maakt me alert.

 

Coelho schrijft verderop in zijn boek: ‘Je zal nooit in staat zijn om te ontsnappen uit je hart. Dus het is beter om te luisteren naar wat het te zeggen heeft.’

 

‘De liefde weerhoudt je niet je schrijfdroom na te jagen.’

Love never keeps a man from pursuing his destiny

Liefde zal nooit een blokkade vormen tussen jou en je (schrijf)dromen. Laat je dierbaren dit proces met je meebeleven. Je partner, je familie, vrienden, het zijn stuk voor stuk mensen die van je houden. Ze willen niets liever dan je aanmoedigen. Het schrijven van je boek is een prachtige droom om vanaf de zijlijn mee te mogen volgen!

 

Zij die je niet aanmoedigen, maar die je juist demotiveren, zijn niet de mensen om bij jouw schrijfproces mee te nemen als cheerleaders. 

7 quotes van Paulo Coelho over je boek schrijven (en hoe je die droom eindelijk waarmaakt) Paulo Coelho 

‘En wanneer je iets echt wilt, zal het hele universum je helpen het te bereiken.’

And, when you want something, all the universe conspires in helping you to achieve it

Wat je wilt, waar je je op richt, dat breng je tot stand. Wat je aandacht geeft, groeit. Zo werkt het ook met jouw boekdroom. Opeens staat het universum aan jouw kant. Het beweegt met je mee. Niet zomaar, maar door jouw overgave, jouw geloof in dat waar je 100% voor gaat. Je hart gaat harder kloppen, je ziet de tekens onderweg. Met andere woorden: het universum leest en schrijft met jou mee.

‘Het is niet genoeg om te weten wat je wilt. Je moet dóen wat je wil om het te worden.’

It is not enough to know what you want. You have to do what you want to be what you want

Coelho zei eens: ‘Wil je op het podium staan, ga op een podium staan. Wil je voetballen, pak een voetbal. Wil je schrijven, ga zitten en schrijf.’ Hij kan het soms zo simpel maken (en wij onszelf soms zo moeilijk). Het is zo helder als wat.

‘Stop met het verzamelen van frustraties door niet te doen waar je van droomt.’

Stop creating frustrations around you for not doing what you dream of

7 quotes van Paulo Coelho over je boek schrijven (en hoe je die droom eindelijk waarmaakt) Paulo Coelho

Coelho zei in een interview: ‘If you have a dream of being a writer, write books, don’t be paralyzed by either success or failure. I am on the journey of my personal legend – not to fulfill it but to live it as full and intensely as I can.’ Die zin is mij altijd bijgebleven. Not fulfill it, but live it. Hij moedigt aan en zegt: LIVE YOUR LEGEND. Welke legende dan ook, leef het jouwe.

 

Het boek de Alchemist koop je bij je lokale boekhandel of hier.

 

Op naar jouw boek,

7 quotes van Paulo Coelho over je boek schrijven (en hoe je die droom eindelijk waarmaakt) Paulo Coelho

Meer inspiratie om (eindelijk) je boek te schrijven?

Heb jij het gevoel dat het tijd is om je boek te schrijven? Niet rondlopen met het idee van een boek, maar in beweging te komen? Laten we vandaag beginnen. Meld je aan voor de gratis checklist met de 10 súperbelangrijke vragen voor je boek. Klik hieronder. Al 3.409 mensen gingen je voor! Ja, stuur mij de gratis checklist voor mijn boek!

 

Meer inspiratie om (eindelijk) je boek te schrijven?

Heb jij het gevoel dat het tijd is om je boek te schrijven? Niet rondlopen met het idee van een boek, maar in beweging komen? Laten we vandaag beginnen. Meld je aan voor de checklist met de 10 súperbelangrijke vragen voor je boek. Klik hieronder. Duizenden mensen gingen je al voor!

Misschien vind je dit ook interessant:

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht, kan dat? Jazeker! Vandaag is het Internationale Vrouwendag en speciaal daarvoor zet ik deze drie vrouwelijke schrijvers in het licht. Wat ze delen is dat hun boeken grote veranderingen teweeg brengen. Laat het de inspiratie zijn...

Brenda van Es hielp al honderden mensen bij het schrijven van hun autobiografische boek. Ze volgde de Academie voor Communicatie in Amsterdam en maakte carrière bij beursgenoteerde bedrijven en goededoelenorganisaties. In 2013 richtte ze ‘100 jaar na vandaag’ op en vertrok samen met haar man naar Spanje om daar het hele jaar door schrijfcursussen te geven onder de naam ‘Ik & Mijn verhaal’.

Een jaar later ontwikkelde ze de ©ES methodiek – Eerst Structuur – speciaal voor levensverhaalschrijvers. Het resultaat is verbluffend: levensechte verhalen komen helder en krachtig op papier, óók zonder schrijfervaring.

In 2017 verscheen van haar hand het boek ‘Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven’. Het werd lovend ontvangen door Schrijven Magazine.

Je bestelt het boek hier.

×

Bel of App ons gerust

×