fbpixel

Zo doe je dat, je autobiografie schrijven, of levensverhaal (1)

Zo doe je dat, je autobiografie schrijven

Je autobiografie schrijven?

Je autobiografie schrijven, of je levensverhaal, daar droom je misschien al jaren van? De uitspraak ‘Mijn leven, ik kan er een boek over schrijven’ is niet voor niets veel gehoord. Meer dan een miljoen mensen loopt rond met het idee een boek over zijn of haar leven te schrijven. Wij zijn allemaal een wandelende romannetje. In de vorm van een autobiografie, familiegeschiedenis of een levensverhaal. Alleen, hoe begin je aan zoiets?

 

Zo kukel jij niet in valkuilen

Veel mensen willen hun autobiografie schrijven, net als jij! Natuurlijk zijn er de geijkte valkuilen waar we met z’n allen inkukelen als we ons leven tot een boek willen kneden. De grootste is ‘gewoon beginnen’. Kan dat een valkuil zijn? Ja, absoluut. Want beginnen zonder plan is zoiets als een huis bouwen zonder een bouwtekening. Het ontbreekt aan structuur van waaruit je gaat werken.

 

 Je autobiografie schrijven? Je autobiografie schrijven?  

Laat deze tips jou begeleiden in het gemodder, het geploeter en het plezier om jouw eigen boek te schrijven.

 

Schrijfplezier en schrijfgeploeter

In Spanje begeleid ik tijdens de schrijfweken mensen die hun levensverhaal of autobiografie willen schrijven waardoor ik veel schrijfplezier en schrijfgeploeter van dichtbij meemaak. Tijdens de cursussen vraag ik de deelnemers vaak: hoelang loop jij al met het idee om jouw boek te schrijven? Het verrassend hoelang mensen al rondlopen met hun schrijfdroom. Ze zeggen niet ‘al meer dan 10 jaar’, nee, ze zeggen ‘sinds 1987’.

Je autobiografie schrijven?

De eerste keer dat ik een exact jaartal hoorde, verbaasde me dat wel, maar in feite is het pure logica. Er gebeurde in dat specifieke jaar iets wat grote impact op desbetreffende persoon maakte. Moeder overleed, er vond een scheiding plaats, er ontstond ruzie met ouders of misschien verloren ze een kind.

 

Deze grootse en meeslepende veranderingen in een mensenleven resulteren dan dikwijls in het ik-wil-een-boek-schrijven-syndroom. Logisch, want je hebt iets door te geven. Levenslessen misschien of een uitleg over hoe het zover kon komen. 

Je autobiografie schrijven?

tip 1. Neem je schrijfwens serieus

Het is interessant om schrijvers in de dop vragen te stellen als: welke ambitie(s) heb jij met je boek, wil je het publiceren, is het voor jezelf, lotgenoten, vakgenoten, buurtbewoners of voor de kinderen en kleinkinderen?

 

Hoe ziet dat boek eruit, waar gaat het over, voor wie is het bedoeld? Om af te sluiten met: waarom zou iemand jouw boek willen lezen?

 

Gestamel, gestotter, getwijfel want eigenlijk weten ze het zelf ook niet. Misschien is het toch ook niet zo interessant. Ik kan het misschien maar beter niet doen. Het is alleen maar negatief. Trouwens, ik kan niet eens schrijven, wat dacht ik wel! Ik zie het ze denken. Het ‘ik-wil-een-boek-schrijven’-syndroom wordt aan de kant gelegd maar wég is die schrijfwens natuurlijk niet. Die blijft bij je totdat je er gehoor aan geeft. Daarom, en dat is de eerste tip, neem je het beste je schrijfwens serieus. 

 

Dat betekent een schrijfplan maken, en concrete stappen zetten. 

Je autobiografie schrijven?

tip 2. Begin niet lukraak

Gewoon beginnen met schrijven mondt vaak uit in gepruttel op papier, losse flodders en gedachtenkronkels die zijn uitgeschreven. Dat wordt geen boek. Ik zeg niet dat het nutteloos is, maar de ervaring leert dat de dappere schrijver het verliest van de chaos op papier.

 

Wat hoort waar, waar is de rode draad, wie doen er mee in het verhaal, waarom moet dit worden geschreven, is het überhaupt prettig om te lezen? Dat zijn vragen die ertoe doen voordat er ook maar 1 letter op papier staat, want voordat je het weet, ontbreekt het je aan logica. En dat is om moedeloos van te worden. En dat word je dan ook. Gegarandeerd. Je verliest het gevoel met je verhaal en stopt.

Je autobiografie schrijven?

tip 3. Zoek je schrijfreden om je autobiografie te schrijven

Oké, het is je menens, je wilt echt je autobiografie schrijven? Vaak voel je dat van binnenuit.

 

Maak een begin met je schrijfplan, bouw je structuur. Hoe ziet dat eruit? Ten eerste, zorg ervoor dat je weet wat je wilt met je verhaal. Ten tweede, zorg dat je weet wat de reden is dat je gaat schrijven. Het liefste nog voordat je een letter op papier hebt gezet. Wandel, mijmer erover, lees een boek van een bekende schrijver die ook z’n verhaal heeft opgetekend en haal eruit wat zijn reden zal zijn geweest om te schrijven, maar één ding: schrijf niet.

 

tip 4. Trek laadjes open

Voor wie ga je je autobiografie schrijven? Lotgenoten, vakgenoten, stadsgenoten, baangenoten, of toch alleen voor jezelf, voor de kinderen, voor de hele familie? Als je een levensverhaal voor de kinderen schrijft, wordt het een ander boek dan een levensverhaal voor de hele familie. Als je voor jezelf schrijft wordt het anders, dan het boek voor een breder publiek, bijvoorbeeld voor mensen die zich in jouw verhaal herkennen.

 

Als je je schrijfreden hebt en weet voor wie je schrijft, maak je op basis hiervan een lijst van alle dingen waarover je kunt schrijven. Alles! Trek al je herinneringslaadjes open, laat alles toe. Emoties, feiten en nog belangrijker, associeer erop los. Natuurlijk heb je een voorkeur voor wát je wílt schrijven maar leg dat nog even aan de kant.

 

Stel dat je je herinnert dat je een ongeluk kreeg, haal alles erbij wat je je herinnert. Van de klap tot aan wat de arts tegen je zei. Als die arts op een vriend lijkt zet je dat erbij, als ‘ie rook naar bedorven melk ook en als de gedachte aan die vriend herinneringen naar boven haalt, ook.

 

Als je dit niet onder begeleiding doet, adviseer ik je de tijd te nemen en een plek in huis in te ruimen waar je aan de inventarisatie werkt zodat je deze georganiseerde chaos niet telkens op hoeft te ruimen. Zorg zelf voor een deadline want zonder tijdslimiet kun je hier eindeloos mee doorgaan.

 

Ben je klaar, cluster per onderwerp. Pak je schrijfreden er nog eens bij en bekijk opnieuw alles wat je hebt opgeschreven. Wat heeft je verhaal wel en niet nodig? Het is even pijnlijk, maar meer dan de helft kan waarschijnlijk weg. Je houdt een prachtige lijst van onderwerpen over met dito details. Kijk dan nog eens naar wat je wilde schrijven. Is er een overeenkomst?

 

Het vervolg vind je in de volgende blog!

Zo doe je dat, je autobiografie schrijven, of levensverhaal (1) autobiografie schrijven

Meer inspiratie om (eindelijk) je boek te schrijven?

Heb jij het gevoel dat het tijd is om je boek te schrijven? Niet rondlopen met het idee van een boek, maar in beweging komen? Laten we vandaag beginnen. Meld je aan voor de checklist met de 10 súperbelangrijke vragen voor je boek. Klik hieronder. Al 2.409 mensen gingen je voor!

Misschien vind je dit ook interessant:

Brenda van Es hielp al honderden mensen bij het schrijven van hun autobiografische boek. Ze volgde de Academie voor Communicatie in Amsterdam en maakte carrière bij beursgenoteerde bedrijven en goededoelenorganisaties. In 2013 richtte ze ‘100 jaar na vandaag’ op en vertrok samen met haar man naar Spanje om daar het hele jaar door schrijfcursussen te geven onder de naam ‘Ik & Mijn verhaal’.

Een jaar later ontwikkelde ze de ©ES methodiek – Eerst Structuur – speciaal voor levensverhaalschrijvers. Het resultaat is verbluffend: levensechte verhalen komen helder en krachtig op papier, óók zonder schrijfervaring.

In 2017 verscheen van haar hand het boek ‘Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven’. Het werd lovend ontvangen door Schrijven Magazine.

Je bestelt het boek hier.

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly

×

Bel of App ons gerust

× App ons