fbpixel

Eerlijke schrijfinspiratie van Julia Cameron The Artist’s Way

6 x schrijfinspiratie van Julia Cameron uit de The Artist’s Way

De schrijfinspiratie van Julia Cameron ligt vrijwel elke schrijfweek op de schrijftafel. ‘The Artist’ way’ barst namelijk bijna uit z’n voegen van schrijfinspiratie. Meerdere keren zag ik wat haar oefeningen losmaakten bij cursisten. Haar boek mag niet ontbreken in je boekenkast als je een levensecht verhaal wilt schrijven. Just sayin’.

 

Enthousiast was ik eigenlijk niet eens geweest toen ik haar boek 6 jaar geleden kocht en voor het eerst opensloeg. Ik had het online gekocht en de saaie kaft sprak mij niet aan, het was mij te Amerikaans en ze sprak over God. Vooral dat laatste streek tegen mijn haren in. Een paar jaar later trok ik het weer uit de kast en voelde al lezend waar ze op doelde: het ging haar niet zozeer om God maar om het universum. Inmiddels heb ik het boek al drie keer rond gelezen en elke keer leer ik iets nieuws. Het boek is een must voor elke kunstenaar. Ook voor de schrijver. Of beter: juist voor de schrijver.

 

Het is een praktisch boek waarin ze je aan de hand neemt en tal van voorbeelden geeft. Die vorm is ideaal als je vastgelopen bent, geen licht meer ziet in je schrijven. Inspiratieloos bent. Cameron kijkt naar het ambacht; schrijven als kunstenaarsvorm. Zonder inspiratie zul je niet aan je ambacht kunnen werken. Je moet je voeden, maar hoe vult zich de maag van de schrijver? Hieronder haar 6 tips voor eerlijke schrijfinspiratie. 

 

Voor de enthousiastelingen: je koopt het boek van Julia Cameron bij de lokale boekhandel of hier.

Schrijfinspiratie tip 1 – wens creatiever te leven

De eerste schrijfinspiratietip van Julia Cameron is de belangrijkste. Voel het verlangen om creatiever te willen leven. Dat je weggaat van ideeën zonder ze te verwezenlijken, daar is het haar om te doen.

We dromen wat af, maar dat wat we willen blijft in ons hoofd, zonder het te realiseren. Om dat te kunnen doen moet je creatieve blokkades openbreken en werken aan je vertrouwen. Dat je gaat geloven dat je de dromen kunt waarmaken en dat je je emotionele littekens aanpakt en opruimt.

Schrijfinspiratie tip 2 – schrijf in de ochtend Morning Pages

Schrijf voordat de dag begint je hoofd leeg. Een fijne, actieve meditatieve schrijfmanier om vrij te komen van wat je in de weg kan zitten. Schrijf 3 pagina’s vol en denk er niet over na. Zelf heeft ze het over hersenafwatering, een treffend woord voor wat het is! Het is geen schrijven, het gaat ook niet om de woorden maar om de onsamenhangende sores weg te laten stromen. Dat wat je schreef kun je bewaren of weggooien, dat is aan jou. Gun jezelf het plezier dit minstens een week elke dag te doen en kijk wat het voor je doet.

“Bij de Morning Pages is alles goed. Het is een onsamenhangend vol zelfbeklag, herhaling vallend, hoogdravend, kinderachtig, soms zelfs vreemd. Prima!”

Schrijven voordat de dag begint, is anders dan dat de dag al heeft plaatsgevonden. Dan verhaal je de dag, als een soort dagboekschrijven. Dat is een andere functie dan de Morning Pages.

Schrijfinspiratie tip 3 – open jezelf voor inspiratie

Voor inspiratie hoef je niets te doen, je krijgt het cadeau áls je iets onderneemt. Inspiratie zit namelijk in alles. Neem de trein, ga naar het museum, ga weer eens naar het zwembad, wandel, fiets, doe alsof je een galajurk nodig hebt en ga de stad in. Zoek iets op, ga iets uitproberen, mensen ontmoeten. Cameron heeft het over Kunstenaarsafspraakjes, helemaal en alleen voor jou. Eén keer in de week, maar drie mag natuurlijk ook.

“Zie inspiratie als voeding voor je geest. Een kunstenaarsafspraakje is intimiteit met jezelf.”

Schrijfinspiratie tip 4 – zet durf boven talent

Cameron zet durf boven talent en dat heeft alles te maken affirmaties, zegt ze. Gedachtenkronkels die we maar blijven bevestigen. Denk aan ‘Ik kan niet dansen, mijn ritmegevoel is waardeloos’, ‘Ik heb geen creatief talent’, ‘Ik kan niet schrijven’. Zoek hoe je jouw interne criticus kunt ontkrachten door dat wat je altijd dacht, om te draaien. Dat kan door zinnen als ‘ik kan schrijven’, ‘mijn lef is groot’, ‘ik dans met plezier’, ‘ik schrijf dit jaar mijn boek’. Want als jij er al niet in gelooft, wie dan wel?

[ lees ook deze blog over de criticus bij het schrijven van je boek ] 

Vaak hoor ik: ‘Mijn buurvrouw vindt mijn stukjes zo leuk en zegt dat ik een boek moet schrijven’. Maar wat heeft je buurvrouw daarmee te maken? Zet je eigen verlangen voorop, zoek je drijfveer waarom je wilt schrijven, toon vandaaruit je durf en ga het doen. Je buurvrouw is een supporter, niet meer en niet minder, zeker niet je aanleiding! Supporters heb je trouwens ook nodig maar ze zijn niet de reden van je te schrijven boek.

[ lees ook deze blog met schrijftips en waarom je supporters nodig hebt bij het schrijven van je boek ] 

Schrijfinspiratie tip 5 – stuur de perfectionist in jezelf weg

Het perfecte boek bestaat niet, niet dat ik weet tenminste. We hebben het over een goed boek, niet over een perfect boek.

“De perfectionist schrijft met het oog op het publiek. In plaats van te genieten van het scheppingsproces beoordeelt de perfectionist voortdurend de voorlopige resultaten. Kritiek voert het oppergezag in de creatieve huishouding.”

Om schrijfinspiratie aan te wakkeren is perfectionisme je slechtste vriend, zeg ik vaak tegen cursisten en er zit er altijd wel eentje in de groep die dit herkent. Misschien noem je het zelf bescheidenheid of nederigheid, ik heb vele benamingen voorbij hroen komen, maar hoe je het ook noemt, het slaat je inspiratie dood als een pier. Waarom? Omdat je alles afbakent, beredeneert en zo weinig mogelijk risico’s neemt. Inspiratie is niet te beredeneren, het komt van binnenuit.

 

Herken jij je in de perfectionist? Vraag jezelf dan eens af wat je zou doen als je niet het volmaakte boek hoeft te schrijven, hoe het er dán uit zou zien. Of, nog mooier: wat zou je schrijven als er helemaal geen publiek was?

 

Waag het er eens op want risico’s stimuleren onze geest. 

 

Schrijfinspiratie tip 6 – stop met blokkadeleugens opvoeren

Vraag: Besef je wel hoe oud ik zal zijn tegen de tijd dat ik eindelijk behoorlijk heb leren schrijven?

Antwoord: Net zo oud als je zult zijn wanneer je dat niet kunt.

Au.

Deze herken je misschien wel. Zo’n blokkadeleugen van ‘Daar ben ik te oud voor’. In dezelfde categorie valt ook ‘Daar heb ik geen geld voor’ of ‘Daar heb ik geen tijd voor’. Weg inspiratie! Je hebt jezelf een (ongegronde) reden gegeven om niet meer om je heen te kijken. Sta het jezelf toe tijd in iets te investeren zodat je iets leert. Of dat nu piano spelen is, schrijven of dansen.

Stel, je wilt al jaren je boek schrijven maar onderneemt geen stappen. Waarom onthoud je jezelf een schrijfweek of een schrijfworkshop? Iets leren, is onze voeding. Vergeet dat niet.

Waar ik zelf ook enthousiast van word, is dit: ‘Ik heb een boek geschreven, of, ik schrijf een boek. Dat tweede is voor je ziel veel interessanter’. Aldus Cameron.

Creativiteit ligt in het doen, niet in het gedane.

Meer schrijfinspiratie van Julia Cameron?

Snap ik want inspiratie zit in jou en ontstaat doordat jij beweegt. Die weg van beweging, beschrijft zij als geen ander. Het boek van Julia Cameron bestel je hier.

 

Op naar jouw boek,
 
Eerlijke schrijfinspiratie van Julia Cameron The Artist's Way schrijfinspiratie van Julia Cameron

Meer inspiratie om (eindelijk) je boek te schrijven?

Heb jij het gevoel dat het tijd is om je boek te schrijven? Niet rondlopen met het idee van een boek, maar in beweging komen? Laten we vandaag beginnen. Meld je aan voor de checklist met de 10 súperbelangrijke vragen voor je boek. Klik hieronder. Duizenden mensen gingen je al voor!

Misschien vind je dit ook interessant:

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht? Deze 3 vrouwen deden dat

Boeken schrijven met veranderkracht, kan dat? Jazeker! Vandaag is het Internationale Vrouwendag en speciaal daarvoor zet ik deze drie vrouwelijke schrijvers in het licht. Wat ze delen is dat hun boeken grote veranderingen teweeg brengen. Laat het de inspiratie zijn...

Beter leren schrijven? 9 schrijftips voor je autobiografie

Beter leren schrijven? 9 schrijftips voor je autobiografie

Als levensverhaalschrijver wil je beter leren schrijven. En het liefst zo dat je lezer in jouw boek duikt en het niet kan wegleggen. Waar moet je op letten? Wat zorgt voor spanning en hoe zorg je de lezer vanaf de eerste zin geboeid is?

Brenda van Es hielp al honderden mensen bij het schrijven van hun autobiografische boek. Ze volgde de Academie voor Communicatie in Amsterdam en maakte carrière bij beursgenoteerde bedrijven en goededoelenorganisaties. In 2013 richtte ze ‘100 jaar na vandaag’ op en vertrok samen met haar man naar Spanje om daar het hele jaar door schrijfcursussen te geven onder de naam ‘Ik & Mijn verhaal’.

Een jaar later ontwikkelde ze de ©ES methodiek – Eerst Structuur – speciaal voor levensverhaalschrijvers. Het resultaat is verbluffend: levensechte verhalen komen helder en krachtig op papier, óók zonder schrijfervaring.

In 2017 verscheen van haar hand het boek ‘Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven’. Het werd lovend ontvangen door Schrijven Magazine.

Je bestelt het boek hier.

0
Je winkelmandje
Your cart is empty.
×

Bel of App ons gerust

×