‘Leuk hoor dat geschrijf, maar heb er nooit tijd voor.’ Terwijl het verhaal in je gedachten rondzoemt en de woorden eruit ploppen zodra je onder de douche staat, komt het maar niet op papier.
Je hebt het druk. De mails moeten beantwoord, de was gedaan en er staan nog allerlei mensen op je bellijst. En dan nog de boodschappen, dat uurtje sporten, die afspraakjes met vrienden want (gelukkig mag het weer!) je gaat vanavond ook nog eens uiteten. Je boek moet maar even wachten want schrijven doe je het beste als rust in je kop hebt.
De vraag is alleen wanneer je dat dan hebt, rust.
Schrijftijd claimen is misschien wel het moeilijkste van alles. Daarom 5 tips om tijd te maken voor het schrijven van je levensverhaal.
1. Doe als een stappenteller
Waarom werken stappentellers? Zo’n 23% van de Nederlandse bevolking gebruikt het en daarmee is het een van de populairste gezondheidsapps (bron: consumed.nl). Wat is het geheim? Je weet hoeveel stappen je per dag moet zetten en zelfs als je geen zin hebt, zet je door om toch het aantal stappen te halen. Hoera voor de zelf motivatie.
Het leuke is dat ‘moeten’ soms enige aversie aan kan wakkeren, maar niet als het jouw eigen opdracht is. Stel jezelf een haalbaar doel en meet het. Doe dit elke dag en voilà. Het schijnt dat na 100 dagen een gewoonte in je systeem komt. Dat is een prachtig gegeven. Doe dus net als stappentellers: spreek het aantal woorden af met jezelf dat je per dag of per week schrijft en meet het (dat is heel simpel in Word, zoek op “word count”).
2. Van staren naar doen
Toch kan het je gebeuren dat je uren zit te staren naar je scherm en er niets uit je vingers komt. Stop daarmee. Echt. De knipperende cursor is geen tovermachine die op wonderlijke wijze opeens toch zinnen voor je verhaal uit gaat spugen. Gaat ‘ie niet doen. Sorry.
Zinnen komen uit je lijf en vanuit rust. Niet vanuit een krampachtig willen. Ga een half uurtje iets anders doen, weg van alles wat digitaal is. Mediteer, ga in de tuin werken, schrijf met de hand.
3. Wandel
Het kan ook helpen om je hele lijf in beweging te zetten en een wandeling maken, de natuur in bijvoorbeeld. Julia Cameron zei ooit: Walk out with a problem and come back with the solution. Dat geldt ook voor je boek. Het is niet voor niets dat wandelen en schrijven heel goed samengaan. Voel je een hapering, gun jezelf een half uur iets anders. Wandelen is absoluut de beste optie. Ga de bossen in (zet wel je klok!), en keer daarna ontspannen terug, je schrijven in.
Voel je dat je gewoon aan het dreinen en uitstellen bent? Gebeurt iedereen, no worries, zo erg is dat nu ook weer niet. Tenminste. Scroll naar punt 4.
4. De 72-uur regel
Ik weet niet meer waar ik het las, maar het snijdt hout: een idee moet elke 72 uur gevoed worden om het in leven te houden. Dat betekent niet dat je elke dag moet schrijven (het liefste wel natuurlijk), maar íets doen voor je boek houdt de droom levensvatbaar. Al is het je schrijfplek opruimen, een boek lezen, naar een workshop of masterclass gaan, luisteren naar een podcast over schrijven of een nieuw notitieboekje kopen voor je aantekeningen. Blijf actief.
Probeer het maar, en ontdek hoe het voor je werkt.
5. Samen schrijven, vaste prik (of: het sportschool-effect)
Wil je jezelf echt aan het schrijven krijgen en houden, zorg dan voor een vast moment in de week met andere schrijvers. Zie het als een soort sportschool voor schrijvers.
Er is niets makkelijker dan afspraakjes met jezelf te verschuiven of zelfs helemaal af te zeggen. Dit is hoe dat zou kunnen gaan:
In je agenda staat dat je om 19 uur gaat hardlopen, maar ach, dat doe je morgenochtend wel. De volgende ochtend regent het pijpenstelen. Weet je, zeg je tegen jezelf, het kan ook vanavond, voordat je naar je vriendin gaat. Maar aan het eind van de dag heb je geen zin meer (het was een hele zware werkdag), en waar je wel op de fiets stapt naar die vriendin, heb je de hardloopafspraak met jezelf voor het gemak maar helemaal uit de agenda gehaald. Volgende week weer een kans.
Herkenbaar? Dat is precies waarom een schrijfafspraak mét anderen werkt. Net zoals een hardloopgroepje; de afspraak staat en anderen komen ook. Samen schrijven, vaste prik. Zo bestaat er een online schrijfcafé, probeer het eens en kijk of het je bevalt.
Gun jezelf zo’n vast schrijfmoment. Je bent niet de enige die soms tegen stukken aanhikt, uit wilt stellen, draalt en geen zin heeft. Elkaar motiveren en een afspraak in je agenda hebben staan, werkt ontzettend goed!
Om mee af te sluiten
Schrijftijd is een kado aan jezelf. Toorn dus niet aan die goddelijke schrijfafspraakjes met jezelf, ook als je ze zo nu en dan vervloekt. Ja, natuurlijk zul je ervan balen als het niet lukt. Maar je weet ook, net als na het uurtje hardlopen, zit je een stuk lekkerder op de bank als je hebt gedaan wat je wilde doen. Dus blijf schrijven en stel het niet als het niet hoeft. Uit liefde voor jezelf en je boek.